• Remco Kerkhoven, tweede van links, is dit seizoen trainer bij Sovoco. De damesploeg is naarstig op zoek naar een (shirt)sponsor.

    Ronald Kersten

Lat ligt hoog bij dames en heren van Sovoco

SOEST Na een tumultueuze zomer begint de damesploeg van Sovoco zaterdag vol goede moed aan het nieuwe seizoen. Het plotselinge overlijden van trainer Martijn Schoemans hakte er flink in bij de hechte vereniging. Zijn opvolger Remco Kerkhoven heeft zoveel mogelijk bij het oude gelaten.

Peter Pos

,,Toen Sovoco me benaderde om Martijn op te volgen ben ik eerst het gesprek aan gegaan met de selectie, clubleden en Nadie, zijn partner'', begint de trainer uit Amersfoort zijn verhaal. ,,Ik wilde gevoel krijgen bij de situatie. Je merkt dat het nog steeds leeft bij sommige speelsters."
Sovoco werd vorig seizoen derde en won de beker. Dat schept verwachtingen. ,,De wens om weer hogerop te gaan spelen is er wel degelijk'', zegt Kerkhoven - die ondersteund wordt door Frank van Westerlaak, Antonietta Carta en Bart Keij - voorzichtig. ,,Die ambitie heeft volgens mij elke club. Alleen bij ons is het wel een reëel doel, als je kijkt naar de resultaten van vorig jaar en de selectie die we nu hebben. Ik ben gaan werken met de twaalf dames die Martijn heeft geselecteerd. Daarnaast hebben we nog een grote poule met speelsters die met ons meetrainen. Hierdoor kunnen we op donderdag veel aan 'teamplay' doen."
Sovoco komt uit in de derde divisie A waarin tot verbazing van Kerkhoven (die bij veel clubs in de regio gewerkt heeft en overkwam van AVV Keistad) de Nevobo drie clubs met twee teams heeft ingedeeld. ,,Ik vind dat een dwaling van de bond'', klinkt het minder voorzichtig. ,,Die teams kunnen spelers van elkaar lenen en elkaar helpen als het nodig is. Met dit soort grappenmakerij moet je afwachten hoe het loopt."
Een ander punt van aandacht is dat de damesploeg zonder sponsor zit. ,,We zijn naarstig op zoek naar een nieuwe sponsor. De meiden verdienen die ondersteuning."

HEREN Bij de heren was de zomerstop juist een oase van rust. Een ongekende luxe voor Brad Taylor die alweer bijna tien jaar trainer is van de ploeg. ,,Net als vorig jaar beginnen we met twaalf man en deze keer hebben we het team bij elkaar gehouden, dus hoefde ik in de aanloop van het seizoen niet zoveel nieuwe dingen uit te leggen. Dan kun je met een korte voorbereiding veel bereiken." Net als afgelopen seizoen schreef Taylor zijn ploeg niet in voor het bekertoernooi. ,,Je bent niet verplicht om daaraan mee te doen'', legt hij uit. ,,We hebben een oud team en voor veel spelers hoeven die bekerwedstrijden niet."
Sovoco streed vorig seizoen lange tijd mee om plek vier. Aangezien de complete top-3 van vorig seizoen uit de Eerste Divisie A is verdwenen schept dat verwachtingen. Maar zo ziet Taylor dat niet. ,,We moeten eerst maar eens kijken hoe het loopt. Bovendien weet ik niet hoe de andere ploegen zich versterkt hebben. Als iedereen fit is en zijn niveau haalt, dan hebben we een goed team. Dit is één van de betere ploegen waarmee ik gewerkt heb bij Sovoco. We hebben ervaring, power, lengte en een goede pass. Iedereen gaat goed met elkaar om. We juichen en werken met elkaar."
Als voornaamste concurrenten ziet Taylor Olhaco, dat degradeerde uit de Topdivisie, en Huizen. ,,Je ziet nog wel eens dat ploegen uit de tweede divisie meteen doorstomen. Bij Huizen kan dat ook wel eens het geval zijn. Dat is ambitieus en heeft in Albert Cristina (de oud-international trainde eerder ook Sovoco, red.) een goede trainer."
Sovoco reisde in het weekeinde af naar België. Daarin speelde de ploeg een driekamp tegen Belgische ploegen. Taylor: ,,Het volleybalniveau in België is veel hoger. Voor ons was dit een mooie laatste test. Daarvoor hadden we ook al goede oefenresultaten geboekt tegen Protos en Inter Rijswijk. Ik denk dat we er klaar voor zijn."