• Jaap van den Broek

Noviteiten in Sylvestercross

SOEST Met zijn 37e editie is de Sylvestercross uitgegroeid tot een traditie, eentje met landelijke status omdat de loop op oudejaarsdag reeds jarenlang tot het Nationale Cross Circuit behoort. Voor de Stichting geen reden om achterover te leunen. Dit jaar zijn er drie noviteiten.

Johan van Beek

De eerste is op de avond vóór het eerste officiële startschot klinkt: de Sylvester bij Night Run. Het gaat puur om plezier en verrassing. Voor kinderen met (groot)ouders is er een aparte uitvoering van de Night Run. Verlichting kunnen de deelnemers zelf meenemen of bij aanmelding bestellen. ,,Een dag voor de cross staat het parkoers er al. We dachten: jammer dat we nog niet kunnen gebruiken. Dit zat eigenlijk vorig jaar al in de pen, maar toen kregen we de vergunning niet op tijd rond", zegt Evert ten Kate, sinds dit jaar de voorzitter van de Stichting Sylvestercross. ,,Het is puur voor de fun, de combinatie met verlichting en misschien wat drinken in de tent."

BENTINCK FONDS Rond het start- en finishgebied in de Lange Duinen komt een parkoers van 600 meter. Dat is voor de G-cross, eveneens een nieuw element. ,,We vonden dat we wat breder in het maatschappelijke veld moesten opereren", zegt Ten Kate. ,,Het was passen en meten, want we hebben al een vol programma. We organiseren het samen met het Bentinck Fonds en zijn nu in gesprek met onder andere De Amerpoort om te kijken wie er kunnen meedoen. We evalueren elk jaar de cross en bespreken wat anders of beter moet en of we iets nieuws kunnen doen. De VIP-tent zal dichter op het parkoers komen te staan, zodat de gasten van daaruit de cross kunnen volgen."

DIABETES De Sylvestercross heeft vanaf dit jaar een nieuw goed doel. Na de Regenboogboom kan nu de Bas van de Goor Foundation drie jaar rekenen op een bijdrage uit de inkomsten van de oudejaarsloop in en rond de zandverstuiving. Dat werkt zo: elke deelnemer kan bij zijn inschrijving een extra bedrag overmaken dat ten goede komt van de stichting die zich inzet om mensen met diabetes een beter leven te laten hebben door ze te laten sporten. ,,We hebben Bas van de Goor hier een keer als spreker gehad tijdens een vrijwilligersavond, zo is het contact ontstaan", verklaart Ten Kate.

INSCHRIJVEN Inschrijven voor de Sylvestercross is sinds twee weken mogelijk. De organisatoren zijn sinds de eerste evaluatie in januari bezig met de voorbereidingen. Het vrijwilligerslegioen bestaat uit tweehonderd mensen. Race-director Marcel Versteeg is bezig een sterk deelnemersveld op de been te krijgen voor de (inter)nationale wedstrijd bij zowel de dames als de heren." Met een omzet (inclusief sponsoring in natura) van 100.000 euro en lange ervaring staat de Sylvestercross stevig op de kaart.

Inschrijven kan via www.sylvestercross.nl. Er wordt (na de Night Run) begonnen met jeugdlopen. Scholieren en collega's kunnen in teamverband meedoen. 's Middags worden ruim tweeduizend mensen aan de start verwacht bij de prestatieloop over een, twee of drie ronden.