• Deze hoofdmacht is de eerste in ruim dertig jaar die De Eemvogels een kampioenschap bezorgt.

    De Eemvogels

Na dertig jaar weer een titel voor Eemvogels

SOEST Ze hebben er bij De Eemvogels lang op moeten wachten, meer dan 30 jaar zelfs. Maar: het eerste team werd zaterdag kampioen en dat werd gevierd. De korfballers keren terug in de derde klasse.

Peter Pos

Nog één overwinning had De Eemvogels nodig om kampioen te worden. Dat moest gebeuren tegen laagvlieger Koveni. In Nieuwegein kwamen de Soesters snel op voorsprong en die kwam daarna geen moment meer in gevaar. Bij rust was de stand 5-8, na afloop 10-17 en kon het feest beginnen.
,,Al snel namen we een 3-1 voorsprong'', aldus Jeremi Mast. ,,Daarna was het gat telkens zo'n vier punten. In het begin merkte je nog wel wat van wedstrijdspanning, maar daarna niet meer. We hebben het gewoon goed uitgespeeld."

ZENUWEN In de rust maande Cor van Dijk zijn ploeg tot rust. ,,Ook hij merkte de zenuwen'', vertelt Mast. ,,We speelden soms wat te gehaast. Ons doel was in de tweede helft om de complete rust te bewaren. Dat is gelukt. Ik denk zelfs dat het onze beste helft van het seizoen was. Tot de laatste minuut hebben we respectvol gestreden en na afloop rende iedereen als een krankzinnige naar de zijkant om met het meegereisde publiek feest te vieren."
Vooraf waren de verwachtingen niet heel hoog. Door de herindelingen bij het korfbal was de vierde klasse dit seizoen zwaarder dan normaal. De start van het seizoen was bovendien wisselvallig met nederlagen tegen Hebbes en Gemini, de twee andere ploegen uit de top-3. Daarna ging het lopen en De Eemvogels bleef winnen. Dat gebeurde liefst negen keer op rij, ruim voldoende voor het kampioenschap.

,,De vreugde was niet te beschrijven'', glunderde Mast. ,,Niemand van ons team is ooit op wedstrijdniveau kampioen geworden. In het verleden zijn we wel eens gepromoveerd als nummer twee van de ranglijst, maar dit is toch echt anders hoor.''
Het is meteen ook een einde van een tijdperk. Bij De Eemvogels doen de routiniers Daniëlle Ras, Jade Kraaikamp en Henk Luijk een stapje terug. Mast: ,,Hierdoor raken we enorm veel ervaring kwijt. Volgend seizoen in de derde klasse zal een leerjaar voor ons worden. We zullen minimaal zesde van de acht moeten worden. Dat is heel pittig, maar we zien het allemaal heel erg positief tegemoet.''

AFSCHEID Jade Kraaikamp is één van de drie spelers die stopt. ,,Dit is wel fijn afscheid nemen'', grijnst de 29-jarige speelster die zo'n twaalf seizoenen in het eerste team speelde. ,,Nee, ik had er geen echt speciaal gevoel bij toen ik vandaag het veld in ging."

,,Voor mij was het een wedstrijd als geen ander'', zei Kraaikamp zonder blikken of blozen. ,,Natuurlijk was ik wel heel erg blij, net als iedereen. Maar zo'n wedstrijd moet je gewoon zo normaal mogelijk spelen, dan speel je beter. Nadat wij op voorsprong kwamen zijn we goed mee blijven scoren. Dan is winst verzekerd. Pas in het tweede deel van het seizoen ging het kampioenschap echt leven bij ons. Promoveren is leuk, maar dit is veel mooier. Ik ga lekker in het tweede ballen. Ik sta altijd klaar om in te vallen, maar ik denk dat ze het ook wel zonder mij kunnen.''