Motorrijder Eric Willemse in voetsporen van Dumoulin

SOEST Naast Maastricht heeft ook Soest een Giro-winnaar in huis. Eric Willemse schreef voor de tweede keer de Motogiro d'Italia op zijn naam. Op de zesde en laatste dag rekende hij in een spannende slotfase af met onder andere drie voormalige winnaars uit Italië.

'Het is me weer gelukt de Italianen te verslaan, net als Tom Dumoulin', aldus de Soester die bijna jaarlijks van start gaat in de rally voor motoren van voor 1958 met een maximale inhoud van 175cc. Willemse reed op zijn Moto Guzzi Lodola die hij elke keer zelf in zijn werkplaats prepareert. Dit jaar werd de Motogiro verreden in Umbrië, Le Marche en Toscane in het midden van Italië. 'Een magnifieke route die je volgens een strak tijdschema moet rijden. Het liep erg goed dit jaar. De motor werkte perfect, de behendigheidsproeven waarmee het klassement wordt bepaald, verliepen goed, het weer was geweldig. Maar als de tegenstanders net zo goed presteren wordt het uitdagend', vatte Willemse de rally samen.

ONTKNOPING Door geconcentreerd te blijven tot en met de laatste behendigheidsproef won de motorliefhebber (in maart schreef hij in 'Ondertussen bij..') na een spannende ontknoping het motorevenement. In 2010 lukte hem dat ook al een keer. De ondernemer is de enige deelnemer van buiten Italië die de Motogiro heeft gewonnen.

Maar Willemse verloor zijn relativeringsvermogen niet. 'De route liep voor een groot deel langs de randen van het gebied waar vorig jaar de aardbevingen zijn geweest. De ergst getroffen gebieden werden gemeden, maar de schade en reparatiewerkzaamheden waren hier en daar goed zichtbaar. Overdag en op de overnachtingsplaatsen werd er terecht aandacht aan geschonken.'

EMOTIONEEL SLOT De prijsuitreiking kreeg nog een emotioneel slot. Als algemeen winnaar kreeg Eric de hoofdprijs, een unieke, in Motogiro kleuren gespoten Ducati 750 ss uitgereikt. Een plan dat hij al jaren door zijn hoofd rondspookte, kon hij nu uitvoeren. Eric gaf de motor terug aan de organisatie.om te verkopen voor de Italiaanse stichting voor onderzoek naar kanker.