• Voetbalinterland voor kleine mensen Nederland-Duitsland

    Ronald Kersten

'Je moet mini-interland niet te serieus nemen'

SOEST Uit het niets kwam de aankondiging: een voetbalinterland op Soester grondgebied, en niet zomaar eentje: Nederland-Duitsland. Het is niet het keurkorps van Dick Advocaat dat de degen kruist met de oosterburen. Het is het team van de Bond Voor Kleine Mensen dat met lengtegenoten uit Duitsland de strijd aangaat op het complex van AV PIjnenburg. Een wedstrijd voor mensen die niet groter zijn dan 1 meter 50.

Peter Beijer

Bij de World Dwarf Games, in augustus in het Canadese Guelph, is er al intensief contact tussen de Duitse en Nederlandse sporters. De Duitsers werden uitgenodigd voor de sportdag van de Bond Voor Kleine Mensen die voor het derde achtereenvolgende jaar aan de Wieksloterweg zal worden gehouden. Het idee voor een voetbalinterland is snel geboren.

RIVALITEIT Wanneer Nederlanders en Duitsers elkaar op een sportveld ontmoeten is de rivaliteit en spanning bijna tastbaar. Hoe anders is dat op zaterdagmiddag bij AV Pijnenburg. Voorafgaand aan de interland staat een mini-toernooitje op het programma. Gemengd in tweeërlei opzicht: mannen en vrouwen en Duitsers en Nederlanders door elkaar. Ook de internationals doen aan het toernooi mee.

KAMERAADSCHAP De sfeer is gemoedelijk, vriendelijk en er is zichtbaar veel kameraadschap tussen Duitsers en Nederlanders. Arend Praas uit Dalfsen staat langs de lijn zichtbaar te genieten.

,,Mijn dochter heeft een groeistoornis. Jammer genoeg kan ze er vandaag niet bij zijn. Maar wij gaan altijd mee. Je moet die interland niet al te serieus nemen. Wij komen van alle windstreken bij elkaar om met onze kinderen te sporten. Iedereen kent elkaar. Ook de Duitsers zijn goede bekenden van ons. Dat geeft zoveel plezier. Deze mensen zijn zeker geen lotgenoten van elkaar. Ik noem ze liever gelijkgezinden."

VOLKSLIED Praas overdrijft beslist niet als hij het heeft over het onderlinge plezier. Alle voetballers glimmen van oor tot oor als ze in achttal in het gelid staan voor het volkslied. Bij de aftrap breekt een waterig zonnetje door. Fanatiek gaan de voetballers van start. De krachtsverhoudingen zijn wat scheef. Bij de Duitsers valt aanvoerder Turan op. Hij is gezegend met een verfijnde techniek en schiet de bal de ene na de andere keer tegen het net. Een afstraffing voor de Nederlanders dreigt.

DIRK Toch blijven de Nederlanders strijden voor elke meter. De bonkige spits met de naam 'Dirk' op zijn rug, doet denken aan zijn beroemde naamgenoot die Feyenoord vorig seizoen het landskampioenschap bezorgde. Wanneer Dirk maar een beetje ruimte heeft schiet hij steenhard op het doel. Hij is populair bij de supporters die met kleppers hun team aanmoedigen.

VIVIENNE VOORN Uniek bij deze interland is dat een aantal supporters ook mee mag doen. Zo staat plotseling de Soesterse Vivienne Voorn in het veld. Bij de Dwarf Games won zij goud bij het badminton. Dit keer scoort ze voor Oranje. Maar helaas, er is buitenspel geconstateerd door een grensrechter die bij gebrek aan een vlag een paraplu als signaalinstrument gebruikt.

TEVREDEN Nederland redt de eer. Natuurlijk is het Dirk die scoort. Vanaf een meter of 15 haalt de spits verwoestend uit. De fraaie goal staat statistisch gezien in schril contrast met de productie van de Duitsers, maar ondanks de 1-6 nederlaag stappen de Nederlandse voetballers, tevreden van het miniveld.