• Lotte en Bram Bartels kijken uit naar het toernooi dat is vernoemd aar hun vader die tien jaar terug op 52 jarige leeftijdoverleed.

    Jan Frommink

Iedereen wint op Bram Bartels G-toernooi

SOEST Bij SO Soest wordt zaterdag voor de tiende keer het Bram Bartels Toernooi gehouden. Uit alle windstreken van het land komen in totaal 24 teams om deel te nemen aan het toernooi voor voetballers met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Bram jr. en Lotte zijn respectievelijk deelnemer en mede-organisator van het toernooi en zoon en dochter van Bram Bartels. ,,Voor ons is de nagedachtenis belangrijk, maar het plezier van de deelnemers staat op nummer 1."

Lotte Bartels (27) heeft voor de tiende aflevering van het toernooi, dat naar haar in 2008 overleden vader is vernoemd, dubbele gevoelens. ,,Een aantal weken geleden is Martin van Leeuwen plotseling overleden. Martin was altijd aanwezig op het toernooi. Hij interviewde spelers, trainers en scheidsrechters en dat deed hij met heel veel humor. Martin was een leuke vent, hij is maar 52 jaar geworden, net als mijn vader. Natuurlijk staan we zaterdag letterlijk en figuurlijk even stil bij zijn overlijden."

FEESTJE Ondanks de droevige gebeurtenis wordt het zaterdag wel een feestje benadrukt Lotte. ,,Het uitgangspunt van het toernooi is: iedereen wint en viert feest! De opening wordt speciaal. Mijn vader heeft gediend bij de mariniers. Daarom openen we dit jubileumtoernooi met een marine-ceremonie, The Last Post wordt daarbij gespeeld. Emotioneel? Nee hoor. Deze dag staat in het teken van plezier hebben en een leuke dag meemaken."

,,'s Morgens gaan de vrienden van mijn vader naar het kerkhof en leggen dan een bloemstuk en het toernooishirt bij zijn laatste rustplaats. Maar zaterdag gaat verder vooral om de deelnemers. Hun plezier staat op nummer 1. Daarom wordt het toernooi het leukste G-toernooi van Nederland genoemd."

PLEKJE De herdenking aan Bram Bartels krijgt wel een plekje, vertelt Lotte: ,,Mijn vaders verjaardag is op 30 mei. Op die dag ben ik samen met mijn Bram en mijn andere broer Stef bij mijn moeder Ans en herdenken wij het leven van mijn vader. Hij was zo'n grappige, leuke en sportieve man. Mijn vader is een mooie herinnering."

ONLY FRIENDS Bram junior (25) wil niet al te veel terugkijken naar het verleden. ,,Ik vind dat te moeilijk, ik kijk liever uit naar het toernooi. Voetballen vind ik leuk en ik ga nu het toernooi dat ook mijn naam draagt, met mijn nieuwe team meemaken. Ik voetbal niet meer bij SO Soest, maar bij Only Friends in Amsterdam. Ik heb 16 jaar bij SO Soest gevoetbald en wilde nu eens wat anders. Het is gezellig bij Only Friends, ik heb daar veel lol."

Only Friends is de club van Amsterdammer Dennis Gebbink. Hij speelde in de top van het amateurvoetbal. Wanneer Gebbink merkt dat zijn zoon Myron met zijn motorische handicap op zijn voetbalvereniging niet tot zijn recht komt, besluit hij in 2000 zelf de club 'Only Friends' op te richten. De club is gegroeid tot een ledenaantal van dan 600 leden die 23 verschillende sporten beoefenen.

BN'ERS Only Friends is een van de 24 teams die zaterdag met een aantal BN'ers aan de aftrap staan van het Tiende Bram Bartels Toernooi. Wilfred Genee opent om 9:45 uur het evenement en trainer Gert Kruys verzorgt de warming-up. Scheidsrechter Kevin Blom fluit de finales en voormalig Ajacied en oud-international Sonny Silooy reikt de prijzen uit. Ook zal de marine aanwezig zijn met een stand en een stormbaan. Het sportieve evenement wordt afgesloten met een barbecue voor spelers en vrijwilligers.