• Sportief topoverleg bij coach Axel Gouw. Steeds meer eigen kweek vloeit door naar het eerste.

    Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Luchtduel tussen Martijn Daatselaar en Matthias Runs. Op de volle tribunes wordt gesmuld. De wedstrijd was niet altijd moeders mooiste, maar wel enorm spannend.

    Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek
  • Jaap van den Broek

'Houd rekening met ons'

SOEST Het is passen en meten aan de Dalweg, achter Sportboulevard de Eng. Aan de overkant wordt in het Witte Huis door de gemeente gecijferd, overlegd, vergaderd en gecalculeerd. ,,Houd rekening met ons", klinkt het vlak ernaast in Beukendal, de sporthal die plat gaat zodra de nieuwe hal gereed is.

Johan van Beek

Ook sportverenigingen zijn van vlees en bloed. Ze leven, er stromen ballen door de aderen. Sportclubs hebben gevoel. Ze zijn het web van een wereld waarin mensen worden verbonden, van de straat worden gehouden, leren verliezen en incasseren, met elkaar rekening leren te houden, sociale omgangsnormen aangereikt krijgen. En dat naast de positieve invloed op de gezondheid, de basketbalenkels, de voetbalknieën en de tennisarmen even daargelaten.

Dat is kortweg en vrij vertaald de boodschap die Red Stars zaterdagavond uitdroeg, misschien ook wel ongevraagd namens anders sportclubs. Het maatschappelijke belang van de vereniging mag niet onderschat worden. In plaats van advertenties in de krant, spandoeken in de raadszaal of sandwichborden langs de openbare weg koos Red Stars ervoor om in 'eigen huis' te laten zien waar het goed in is en waar het voor staat; waarom de samenleving in het algemeen baat heeft bij goed functionerende clubs, iets wat niet kan zonder reële voorwaarden van de (lokale) overheid.

Het 'eigen huis' was in dit geval Beukendal, sinds 1969 een bolwerk van onder anderen de basketballers, maar ook de handballers van HV Eemland en BDC die later in actie kwamen. De hal die moet wijken voor een nieuwe 'aan de overkant', terwijl veel (vooral oudere) sporters opteren voor een opgeknapte Beukendal. De fandag bij Red Stars bracht zaterdagavond tweehonderd mensen op de tribune, onder wie lokale politici. Zij waren getuigen van een basketbalwedstrijd die van begin tot eind spannend was.

Lees meer in de papieren editie van Soester Courant van 30 januari.