• Hees-SEC

    Ronald Kersten

Hees klopt SEC in sfeervolle derby

SOEST Roodwitte en groenwitte ballonnen vulden zaterdag het luchtruim boven het speelveld van Hees. Onder daverend geknal van vuurwerk maakten de ploegen een heroïsche opkomst. Het publiek, 800 man sterk, vermaakte zich bij met een snoeiharde derby met alles erop en eraan.

Ton van Zoeren

Voor goed voetbal hoefde je zaterdag niet naar het sportpark aan de Oude Verlengde Utrechtseweg te komen. Twee ploegen die ten koste van alles niet van elkaar niet willen verliezen, leggen vaak geen kwaliteit op de mat. Er ontstond dan ook een enerverende wedstrijd met spel op het scherpst van de snede.

BEWKEKEN Hees startte goed en doelman Eddy Willemse moest ingrijpen op een inzet van Marvin Snijders. Ook SEC beet van zich af. Een fraaie poging van Bram Koot ging voor Hees langs de goede kant van de paal. In de elfde minuut kwam de thuisclub op voorsprong door een bekeken schuiver van Dennis Schaap: 1-0. Hees doelman Henk Reddering moest daarna tweemaal handelend optreden, maar zag zijn ploeg SEC nog meer de kans geven om offensief wat terug te doen.

TONEELSPEL In het begin van het tweede part, dat ook werd ingeleid door knallend vuurwerk, waren de ploegen gelijkwaardig. Pech voor SEC was dat scheidsrechter De Groot, die veel toe liet, een strafschop over het hoofd zag. Na een fikse duwpartij had de leidsman de bal op de stip kunnen leggen. ,,Als dat was gebeurd had het een andere wedstrijd geworden'', zei SEC-trainer Cor Ruizendaal.

De stemming in het veld werd er grimmiger door. Er ontstonden wat schermutselingen en routinier Mustafa Aksit probeerde met trucjes de arbiter op de hand van SEC te krijgen. Maar de man trapte niet in de toneelspelletjes van de ex-prof.

EINDSPURT De thuisclub zette aan voor de eindspurt om het duel te beslissen. Doelman Willemse liet zien uit het goede hout te zijn gesneden en pareerde inzet op inzet. Toch moest ook hij capituleren voor een schot van Justin Jansen: 2-0. De jonge aanvaller deed zijn opa en oer-Seccer Bert Kanters daarmee wel of geen plezier mee, maar zorgde met zijn treffer wel voor een SEC 'succesje'. De schemer was intussen ingevallen toen het laatste fluitsignaal klonk.

GENOTEN Dennis Schaap had genoten. ,,Schitterend wat er hier georganiseerd is en dat voor een vierdeklasser. Gewoon geweldig en ik mag nog scoren ook. Man dat is lekker!'' Ook Jordi Meerding was onder de indruk. ,,Ik ben de hele week gespannen geweest. Wat een mooi gebeuren. Ik kreeg er extra motivatie van.''

Hees-trainer Valkenburg: ,,Hees heeft verdiend gewonnen. We blijven ongeslagen. Ik ben content met deze groep, want ik heb wel twintig gelijkwaardige spelers.'' Ruizendaal kon wel leven met de uitslag: ,,Iedereen voorspelde dat Hees ons onder de voet zou lopen, maar we hebben goed partij gegeven. Ik ben tevreden over de inzet. Wij hebben eenmaal minder kwaliteit dan Hees.''

AMBIANCE De organisatie van de derby was andermaal in goede handen bij Hees. Een opkomst met jeugdteams, ballonnen, Bengaals vuurwerk en na afloop livemuziek. Dat zijn maar een paar ingrediënten die een prachtige ambiance opleverden.

Gastvrouw Julia de Jong liep zich de benen onder het lijf vandaan in de drukke bestuurskamer. Ben Kuyer pompte de ballonnen op met zuurstofflessen. Af en toe verslapte de concentratie, wat een enorme knal in de bestuurskamer opleverde. Het kon de pret niet drukken.

AIR FORCE Ook vanuit de lucht kregen de roodwitten steunbetuigingen. Een vliegtuig met daar achter wapperend doek met de tekst: 'De twaalfde man wenst Hees succes'. Knalwerk was door het bestuur verboden. Reden voor de harde kern het vuurwerk buiten het terrein op te stellen, zodat het bosgebied soms klonk als een oorlogsgebied leek.

SHIRT Het jeugdig publiek nam na afloop bezit van het veld om hun sterren te bewonderen en aan te raken. Doelpuntmaker Dennis Schaap kreeg van een jonge fan het verzoek of hij zijn shirt wilde afstaan. De spits moest lachen en had medelijden met de jongen. ,,Dat mag niet jongen. Dat shirt is van de club. En deze club heeft niet zoveel geld om shirts weg te geven.''

De kantine en de extra tenten puilden uit met feestgangers. De keiharde muziek schalde door de bossen.