• Archieffoto van Hees.

    Ronald Kersten

Hees en VVZ'49 spelen gelijk in pittige derby

SOEST Ruim 600 toeschouwers waren zaterdag getuige van een pittige en amusante derby tussen Hees en VVZ'49. ,,Hier zal ik deze week nog wel eens aan terug denken'', pruttelde Bjorn Frolich. De middenvelder van VVZ zag in de slotseconden de vingertoppen van doelman Henk Reddering voorkomen dat hij matchwinnaar werd.

Ton van Zoeren

Voor veel VVZ-aanhangers was het alsof men net als de derby vijftig jaar terug in de tijd ging. ,,Wat een krakkemikkig en derby-onwaardig complex hier'', gniffelden fans van de groenwitten. De thuisclub gaf sportief repliek op het veld door VVZ meteen onder druk te zetten. Al in de tweede minuut moest doelman Oscar Kooij terug naar zijn doel rennen, want Dennis Schaap zag zijn kans vanaf ruim 35 meter. Vlak voor de lijn werd het speeltuig de prooi van Kooij. Aan de overkant miste Saddy de Koning voor open doel. Maar Hees bleef aandringen en nadat Marvin Snijders de paal had getest en even later de scherpte miste door de bal naast te prikken, was het Roy Schaap die een hoekschop fraai met het hoofd afrondde: 1-0. Er ontstond een amusante wedstrijd waarin op het scherpst van de snede werd gespeeld, met Hees gevaarlijker voor het doel. ,,We hadden toen de trekker moeten overhalen'', aldus coach Harold Valkenburg. Toch kwam VVZ op gelijke hoogte, want nadat Dennis Schaap en Marvin Snijders doelman Kooij tot reddingen had gedwongen, was Saddy de Koning die eerder aan de bal was dan Reddering: 1-1.

GOUDEN VINGERS Het tempo van de eerste helft had de ploegen schijnbaar parten gespeeld, want na de thee waren de eerste vijftien minuten tempoloos. ,,De tweede helft brachten wij iets minder, maar hadden wel de beste kansen'', zag Valkenburg. Toch besloot men om daarna voor de volle winst gaan, want voor Hees kregen Roy Schaap, Marvin Snijders en Justin Jansen de kans om te scoren. Terwijl de duisternis inviel werd het spel grimmiger in het veld. Scheidsrechter David Vriesenga hield lange tijd de kaarten op zak. Maar na wat met gele kaarten te hebben gezwaaid, kon Lasse Groot met rood vertrekken. Valkenburg maakte zich boos: ,,Die rode kaart sloeg nergens op. Die scheidsrechter was niet derby-waardig.'' Met tien man bleef Hees niet kansloos. Gedragen door de fanatieke aanhang maakte de ploeg het de defensie van VVZ nog behoorlijk lastig. Maar ook de ploeg van John van Loen zette er een tandje bij, zodat de slotfase ijzingwekkend spannend werd, met als absolute hoogtepunt de 'gouden vingers' van Reddering, die een feestje voor Frolich voorkwam.

HEKSENKETEL Frolich had toch genoten van de derby: ,,Voetballen tegen jongens die je kent in een heksenketel, daar doe je het toch voor. Je weet dat je het hier moeilijk krijgt, want zij kletsen erop. Niemand wilde verliezen vandaag.'' Doelpuntenmaker Roy Schaap was teleurgesteld. ,,Ons voetbal is momenteel niet best, maar we hadden vandaag de drie punten moeten pakken. Wij waren de bovenliggende partij.'' Ook Valkenburg was niet vrolijk. ,,We schieten weer niks op met dat ene puntje. Maar voor het publiek was het een aantrekkelijk wedstrijd die geen winnaar verdiende.'' Wel tevreden was Van Loen. ,,Wij waren de betere ploeg. Dat we kunnen voetballen hebben we vandaag laten zien. Echt grimmig vond ik het vandaag niet. In een derby gaan alle remmen los en deze arbiter had dat goed door.'' Roy Schaap klaarde wat op: ,,Het is zonde dat we telkens voor het harde werken niet beloond worden. Maar gelijkspelen tegen de koploper is toch niet verkeerd.''