• NOS

Goudkoorts: Robbert Meeder

SOEST De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? Radiopresentator Robbert Meeder volgt de sporters op de voet. ,,Donderdag 15 februari ben ik tussen 11.30 en 14.15 even niet bereikbaar. 10 km schaatsen, Sven, Jorrit, Ted- Jan, ik kan niet wachten."

Naam: Robbert Meeder

Leeftijd: 58 jaar

Woonplaats: Soest

Werk: Op weekdagen NPORadio1 presentator Langs de Lijn En Omstreken, tijdens de Spelen op zondag presentator Langs de Lijn met Hugo Borst.

Mijn favoriete sport op deze Winterspelen: Schaatsen en IJshockey.

Mijn favoriete Olympiër: Sven Kramer

Welke Nederlander wint de meeste medailles: Sjinkie Knegt

Welk land wint de meeste medailles: Rusland

Welke sporter gun jij een medaille en waarom: Kimberley Bos (Skeleton). Ze komt van ver. Heeft bijna alles alleen moeten regelen. Sponsoring ook. Heeft zich pas laat geplaatst. Ze is een keer bij ons in de studio geweest en toen was iedereen onder de indruk van haar. Zeer gedreven, prima uitstraling en enorm doorzettingsvermogen. Gun haar een mooi resultaat. Top 10 zou al prachtig zijn.

Hoeveel uur ben je tijdens de Winterspelen aan de buis gekluisterd: Elke dag minimaal 5 uur.

Wie gaat ons tijdens deze Winterspelen het meest verrassen: Snowboardster Cheryl Maas. Eigenzinnig, begint aan haar derde Spelen. Eerst 2006 in Turijn, werd ze elfde op de half-pipe. In 2014 was ze in Sotsji en maakte ze met haar handschoen een statement tegen homodiscriminatie in Rusland. Ben benieuwd of ze ons nu ook op sportief vlak kan verrassen.

De eerste Winterspelen die ik mij kan herinneren zijn: Saporro 1972. Met de beelden van Ard en Keessie en de enorme klok in beeld die de tijd registreerde. Ik was toen 13. Was de periode dat Ajax het goed deed in het voetbal dus de sport stond vol in de spotlight. Ik denk dat mede daardoor de basis werd gelegd voor de interesse en het werk dat ik nu heb.

Mooiste moment Winterspelen ooit: Dan Jansen. Bij de Spelen van 1988 overlijdt zijn zus Jane een paar uur voor de 500 meter. Ze laat nog weten: ,,Denk niet aan mij, Win goud. Daar heb je al die jaren keihard voor getraind." Jansen valt. Op de 1000 meter nog een kans, hij valt opnieuw. Vier jaar later in Albertville probeert hij het opnieuw voor zijn zus, maar weer lukt het niet.

Dan Lillehammer 1994, laatste kans. Op de 500 meter hapert hij in een bocht, weg kansen. Op de laatste afstand van zijn laatste Olympische Spelen, de 1000 meter, wint hij goud. Eindelijk. Met nog steeds zijn overleden zus in het achterhoofd. Wat een verhaal.