• Uitleg bij het afslaan. Het duizelt van de instructies en indrukken tijdens de open dag op Golfpark Soestduinen.

    Martin Huizenga

Golf van instructies en indrukken

SOEST Netjes Beheer B.V., de eigenaar, heeft op de nostalgische plek van het Soester Natuurbad zijn domein verpacht aan de eigenaren van de daar gebouwde appartementen, het Hilton Hotel en het aangelegde Golfpark Soestduinen. Op het Golfpark werken de Golfschool onder leiding van Sjoerd Leenders en de Golfvereniging onder leiding van voorzitter Jan Sepp samen onder het motto: 'Gastvrijheid, onze tweede natuur.'

Martin Huizenga

Een mooie zondag voor een open dag. Na een fietstochtje tot halverwege Soesterberg kan iedereen kennismaken met de golfsport. Een houten bewegwijzering toont alle hoeken van het terrein: naar de eerste teebox, driving range 1 & 2, de putting green, chipping area en het kloppende hart: het clubhuis met een overdekt buiten, het eetcafé en de golfshop. De eerste natuur is fraai. De rust van het gebied, de waterpartijen en de netjes aangeharkte bunkers met een negen hole baan. 'Twee keer rond en het zijn er achttien'.

KEUZEMENU Het keuzemenu van de lidmaatschappen & abonnementen kaart biedt een uitgebreid scala aan diensten. Speelrecht, abonnementen, oefenfaciliteiten, greenfee tarieven en allerlei cursussen van de school in een groep of privé om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Een zich stapelende rekening voor de leden van de vereniging, appartementenbewoners en gasten van Hilton. Zonder 'GVB', het golf vaardigheidsbewijs, mag je niet de baan op.

INSTRUCTIES Opgevangen door de gezelligheid van de vereniging, die de leden als geheel of in groepen bindt, zoals de senioren op donderdagmiddag. We mogen met de vier professionals van de school proeven aan de techniek bij het subtiele spel op de putting green en het lange afstandswerk op de driving range. Het duizelt van de instructies en de indrukken. De nummering van de clubs; hoe je die vast moet houden. Dan een slingeruurwerk nadoen van boven achter, door de swing op het laagste punt het golfballetje te raken. Letten op je gewicht door het te verplaatsen naar het standbeen. Daarbij tegelijk gebruik maken van een torderende, zwiepende draai uit je hele lijf. De 'vloeiende' beweging stopt met de punt van de achterblijvende voet in de grond gepriemd, terwijl de doorswingende club je achterste net niet treft.

Goede oneliners helpen: ,,Kracht is de grootste vijand, het verkrampt alle beweging", ,,Je bent nooit uitgeleerd, oefenen (bis 3x)" , ,,Het voorste standbeen is leidend". We moeten niet vergeten dat we tot op hoge leeftijd deze sport kunnen beoefenen. dat je slechts tegen jezelf speelt en dus niemand anders iets te verwijten hebt, terwijl je aldoor kan genieten van de rust in deze omringende natuur.

Schuin over de putting green en langs de putters begeleidt een moedereend haar kindertjes naar een vijver met riet en drijvende waterplanten. Eén voor één plonzen de kleintjes in het water. Het zijn er zeven. Moeder sluit de rij. Loving Golf is No losing game….