• Red Stars-Zeemacht Terence Robinson

    Ronald Kersten

Geen 'genade' bij Robinson

SOEST Toen Terence Robinson in 2011 terugkeerde naar zijn basketbalroots in Soest leidde dat een opleving in bij Red Stars met veel sportieve hoogtepunten. Zijn rentree in Beukendal, een half jaar na zijn afscheidswedstrijd, verliep minder succesvol voor de Soester club.

Johan van Beek

Met zijn nieuwe ploeg Zeemacht toonde Robinson zaterdag geen genade voor zijn oude ploegmakkers, onder wie zijn oudere broer Leroy. De koploper won dikverdiend van de hekkensluiter: 66-87. Dat gebeurde na een eerste helft waarin Red Stars bij bleef, soms voor stond, maar die door een misser aan Soester zijde en een afsluitend 'drietje' van Zeemacht toch met een gat werd afgesloten (30-38).

Robinson die in het voorjaar naar Den Helder verhuisde, had zin in de eenmalige terugkeer in Beukendal waar hij warm werd onthaald. Zijn warming-up ging gepaard met veel zwaai-gebaren richting tribune, waarvan veel applaus klonk toen de publiekslieveling - zij het in een ander shirt - bij de teampresentaties het veld opkwam.

Hij had op de laatste training geproefd dat zijn nieuwe ongeslagen team zijn oude puntloze team onderschatte. Ondanks zijn waarschuwingen vond Robinson dat Zeemacht in de eerste helft er wellicht nog wat te gemakkelijk over dacht.

Red Stars kwam in de eerste twee kwarten veelvuldig onder het bord en bleef op de been, mede dankzij een tomeloze inzet die aan de basis stond van breaks, en - eerlijk gezegd - ook omdat Zeemacht nogal al wat makkelijk ogende doelpogingen om zeep hielp.

Het werd wel duidelijk dat bij de gasten vrijwel iedereen makkelijk kan scoren en dat de basketballers uit Den Helder elkaar zeer gemakkelijk vonden, ook als het tempo moordend was.

De rol van Robinson was op het eerste oog geen opvallende. In tegenstelling tot bij Red Stars hoeft hij bij Zeemacht niet het initiatief te nemen, omdat zoveel scorend vermogen in de ploeg zit. ,,Mijn rol is vooral om de anderen aan te spelen. Ik heb dit seizoen wedstrijden gespeeld dat ik niet eens scoorde".

Met enorm veel rust in zijn spel zette Robinson vaak de lijnen uit en bediende hij zijn medespelers op maat. Red Stars kon het na rust niet meer bijbenen, werd uit de bucket gehouden en was te veel aangewezen op het schot, waarvan het rendement geen schim meer is van het schotpercentage van de periode 2013-2016.

Maar Red Stars had zijn huid duur verkocht en hoefde zich beslist niet te schamen voor de nederlaag tegen de promovendus die op koers ligt om door te stomen naar de promotiedivisie. En dan nog, mét Terence Robinson had de aanhang van Red Stars natuurlijk stiekem toch ook een beetje gewonnen.