• Typerend beeld: uitblinker en topscorer Jur Schröder van Uitsmijters torent boven iedereen van Red Stars uit.

    Ronald Kersten

Cruciale weken voor Red Stars

SOEST Eén keer winnen of verliezen in de eerste divisie basketbal kan zomaar drie of vier plaatsen op de ranglijst schelen. Zo klein zijn de verschillen tussen de meeste ploegen. Iedereen kan van bijna iedereen winnen. En dus komen er cruciale weken aan voor Red Stars uit Soest.

Johan van Beek

Red Stars speelde zaterdagavond een kansloze partij tegen Uitsmijters. De koploper uit Almelo beschikt over de meest complete formatie uit de A-poule van de eerste divisie en om die reden bracht de 63-92 nederlaag van Red Stars geen siddering teweeg in de basketbalwereld. Over het ingecalculeerde verlies hoeven ook geen duur betaalde analisten aan het woord te komen.

ONDERAAN Red Stars staat inmiddels onderaan met zes punten. Vier teams hebben acht punten, waaronder Landstede en Akrides die respectievelijk vrijdag (uit) en op 2 februari (thuis) de tegenstanders zijn. Tussendoor komt op 26 januari Amsterdam (10 punten) op bezoek in Beukendal, volgens de basketbalclub de fijnste sporthal van het westelijk halfrond.

DRUK De komende weken zijn cruciaal voor Red Stars. Er moet gewonnen worden van Landstede en Akrides, met een zege op Amsterdam erbij zou het Soester team helemaal goede zaken doen. De druk ligt bij de over de hele linie onervaren ploeg die in Gouw een coach in huis heeft die overal alles kan uithalen. Een extraatje tegen een tegenstander uit het 'linker rijtje' zou ook welkom zijn, want de directe concurrenten in de onderste regionen hebben al een keer voor een verrassing gezorgd. Hoewel verrassing, de verschillen zijn gering.

HANDHAVING Handhaving in de eerste divisie is van belang voor volgend seizoen. Om huidige kartrekkers te behouden en om interessant te blijven voor de afgehaakte geblesseerden en mogelijk nog een versterking. Het gaat beslist ergens om de komende weken.