• Martin Huizenga

Bart Eigenhuis rent weer Sahara in

SOEST Bart Eigenhuis, de Soester ultraloper, stort zich na vijf jaar voor de tweede keer in de Marathon des Sables. Dat is één van de meest uitdagende meerdaagse loopwedstrijden van de wereld die start op 7 april in het Marokkaanse woestijngebied van de Sahara.

Martin Huizenga

Onder de 1300 deelnemers lopen 25 Nederlanders mee, waarvan één uit Soest. De totale afstand van 246 km is verdeeld over zeven dagen. Bart start in de categorie 50-60 jaar. Wat is er die vijf jaar gebeurd? Bart: ,,Ik heb mijn onderneming verkocht en 'Bridge2Cross' opgericht, afgeleid vanuit mijn levensmotto: 'A bridge never crossed is a live never lived'.

FOCUSSEN ,,Ik train mensen individueel en in groepsverband. Doe presentaties en lezingen. Het overbrengen van motiverende, stimulerende en gezondheidsbevorderende overtuigingen. Fysiologisch geschoold, gespecialiseerd in ademhalingsoefeningen en je écht kunnen focussen. Ervaringen uitdragen van de 'Wim Hof methode' en die van mijzelf als mens, ondernemer en hardloop avonturier. Voor bedrijven een 'stress-reset' voor meer energie en minder verzuim. Zo train ik in samenwerking met Lijf en Visie op de Koningsweg het personeel van ziekenhuis Meander."

AMAZONEGEBIED ,,Met slechts 40 deelnemers trok ik door de jungle van het Amazonegebied in Brazilië, zeven dagen en 275 km. Net als 'Des Sables' zijn dat 'self-supporting' wedstrijden. Je loopt met je rugzak om met maximaal 12 kilo bepakking. Daarin je slaapmatrasje, (sport)kleding, toiletspullen, allerlei (droog) voedsel in zakjes, bouillonnetjes, koffie, een brandertje met aanmaakblokjes,... Voor drinkwater wordt wel gezorgd. Tussen de zeven etappes overnacht je in rijen tenten. Rust en slaap zijn belangrijk. Ik liep ook eendaagse wedstrijden zoals de UTMB, een trail, in één ruk 170 kilometer rond de Mont Blanc en de Alpen run, start in Zuid-Duitsland, via Oostenrijk naar de finish in Noord-Italië".

,,De Marathon des Sables loop ik voor Holland4Als. Onder mijn naam op run4Als.nl staat de mogelijkheid om te sponsoren. Inmiddels ben ik ook bestuurslid. Vorig jaar met al de acties, hebben wij een kleine drie ton bij elkaar gespaard en uitgezet voor het goede doel. Vanaf december ben ik volop in training. In de Soester duinen langdurig het zandploegen oefenen, maar ook de verlatenheid van de Kaapse bossen in Doorn opzoeken."

EIGEN RITME Hoe solidair en sociaal kan je zijn in zo'n meerdaagse wedstrijd? ,,Als je hardloopt ben je vooral met jezelf tussen de oren bezig. Met bekenden en trainingsmaatjes lopen kan niet. Iedereen heeft zijn eigen ritme, opbouw en tempo. Maar als iemand in moeilijkheden is, maakt niet uit wie, help je door te motiveren of je blijft erbij tot de volgende drinkpost met medische hulp. Na afloop van iedere etappe sta je ook klaar. Mensen willen opgeven, zijn kapot, kijken te ver vooruit ,.."

VAN EN NAAR SCHOOL Hoe bouw je een wedstrijd op van 246 kilometer over zeven dagen? ,,Je focust je binnen één dag op de volgende waterpost en niet verder. Stukje bij beetje, net als vroeger, van en naar school fietsen: je verdeelt de kilometers in etappes."