• De derde editie van Sylvester by night (30 december) zal niet de laatste zijn.

    Jaap van den Broek

Sylvester by night: Avondloop voor hele familie

SOEST De Sylvester by Night (sinds 2017) aan de vooravond (30 december) van de Sylvestercross is een succes. Aanvankelijk wilde het bestuur na drie keer evalueren of het evenement definitief in het programma zou worden opgenomen, maar dat is al gebeurd, nog voor het startschot van de derde editie heeft geklonken.

Peter Beijer

Patrick Mulder, bestuurslid van Sylvester by Night, vertelt over de ontwikkeling van de avondloop: ,,De organisatie van de Sylvester by Night is neergezet vanuit vrijwilligers van de jeugdafdeling van AV Pijnenburg. Een hecht team met verschillende competenties waarbij de creativiteit groot is."

AARDEDONKER Marijn Uijland is na Steef Biesterveld het nieuwe blokhoofd. ,,De afgelopen twee jaar hebben we als team veel geleerd. Zoals waarom we bepaalde materialen inzetten of toch maar niet, en welk sfeerelement sprong er nou het beste uit? Zo blijven we op zoek naar manieren om op een creatieve manier licht en sfeer naar voren te brengen in een aardedonker stuk bos en duinen. De praktische uitdagingen die deze locatie met zich meebrengt, daar ligt onze kracht. Want hoe bijzonder is het dat juist hier, waar geen stopcontact te vinden is, een heel parcours wordt verlicht?"

FUN Patrick Mulder: ,,Het mooie van dit evenement is de 'fun'. Mensen doen mee vanwege de sfeer en het plezier. Zij lopen met gezin, familie of vrienden. Het gaat om de ervaring van het moment. De sfeer van de Sylvester by Night is plezier, lichteffecten en beleving. Een recreatieve loop zonder wedstrijdelement, we registreren bewust geen tijden. Samen iets bijzonders beleven staat voorop. Het is letterlijk voor iedereen, vorig jaar was de jongste deelnemer 5 en de oudste 87. We zien veel inschrijvingen van mensen die vorig jaar ook meededen. Een nieuwe traditie is in ontwikkeling, met een grotendeels nieuw publiek en andere deelnemers. Een echte verbreding van het unieke evenement dat de Sylvestercross is."

FEEST Marijn: ,,Dankzij de ongedwongen sfeer en de nadruk op de 'fun' is de Sylvester by Night de manier om het jaar gezellig en sportief met elkaar af te sluiten. Iedereen die zich inschrijft krijgt een startnummer en een led-foamstick en na afloop is er gelegenheid om nog na te praten en/of te feesten tot 22 uur in de grote tent in de Lange Duinen."

,,Soms blijkt een eenvoudig concept succesvoller dan gedacht. Zo hadden we vorig jaar een grote boom, de bekende grote 'vliegden' in het duingebied verlicht met een gekleurde spot. Een schitterend uitzicht op een afstandje, dachten we. Al gauw ontwikkelde deze plek zich tot hét groepsfotopunt. Wij waren blij verrast met al die enthousiaste reacties van de lopers."

De FamilieDonderRun (1300 meter) start om 19.00 uur voor kinderen van 7-14 jaar met volwassen begeleider(s). De SylvesterbyNightRun is om 19.30 uur voor iedereen vanaf 12 jaar, met naar keuze een, twee of drie rondjes van 1.300 meter. Inschrijven kan via de website tot 28 december en daarna tot 45 minuten voor aanvang van het onderdeel.