• De massa vlak voor de start van de recreatieloop. De Sylvestercross is er voor alle leeftijden en alle niveaus.

    Jaap van den Broek
  • Huldiging bij de groepen 3 en 4 van de scholierenloop. Alleen maar winnaars overigens.

    Jaap van den Broek
  • Het damesveld is nog bij elkaar, maar zal snel uit elkaar gereten worden.

    Jaap van den Broek

Sfeervolle Sylvestercross: duizenden lopen en duizenden kijken

SOEST De Sylvestercross is meer dan alleen een hardloopevenement. Het is een grootschalige happening waar duizenden mensen plezier aan beleven. De traditionele cross op Oudejaarsdag is inmiddels een tweedaags festijn geworden. De Soester Duinen is een grote ontmoetingsplaats waar sportievelingen het jaar actief afsluiten. Op 30 december de Sylvester by Night en op Oudejaarsdag dertig verschillende starts voor jong en oud.

Peter Beijer

Voor het derde opeenvolgende jaar start het hardloopspektakel op de avond van 30 december met de Sylvester by Night. Een lichtgevend spektakel voor het hele gezin. Hardlopen in het donker op een parcours waar opa's en oma's met hun kleinkinderen worden verrast op een lichtgevende reus van drie meter hoog, een lichttunnel en een 'stiekem' barretje waar glühwein wordt geschonken. Met maar liefst 765 deelnemers voorziet de avondrun in een behoefte van gezelligheid en sportiviteit voor het hele gezin. Bestuurslid Patrick Mulder: ,,Wij kregen zo veel leuke reacties. Menigeen doet voor de derde keer mee, iedereen is verrast door de belevenissen onderweg."

De hoofdschotel is op Oudejaarsdag waar jong en oud, topper en recreant, scholier en businessloper in dertig verschillende starts aan de meet staan. De eerste sportievelingen worden weggeschoten om half tien in de ochtend, bijna vijf uur later staan honderden prestatielopers aan de meet om hardlopend het jaar af te sluiten. Overal komen de hardlopers vandaan, het merendeel is gekleed in een nauwsluitende broek, lichtgevend jasje en op een prettige manier gespannen. De zon maakt overuren, het lijkt wel voorjaar in de Soester Duinen.

PROMINENTEN Overal, in elke uithoek en achter elke boom, is een hardloper te zien. Nerveuze korte sprintjes bij de een, imposante rek- en strekoefeningen bij de ander. Dit alles in het decor van de prominentenloop die volop bezig is. Bij de mannen zegeviert de Belg Soufiane Bouchiki, gevolgd door zijn landgenoot Dame Tasemapijl en de Brit Mahamed Mahamed, bij de vrouwen komt landgenote Maureen Koster als eerste over de finish. In haar kielzog finishen de Keniaanse Tabitha Gichia en de Nederlandse Jasmijn Bakker.

G-CROSS De G-cross van het Bentinck Fonds is bedoeld voor mensen met een beperking. Er is geen wedstrijdelement, 'iedereen wint' wordt er omgeroepen. Maar aan die Olympische gedachte hebben de echt fanatiekelingen maling. Zij schieten uit de startblokken om drie minuten later door onder meer Eric Borgts van het Bentinck Fonds bij de finish onthaald te worden.

JALOERS De recreanten voor de prestatieloop groeperen zich. Bovenop de steiger waarop het startdoek bevestigd is, zweept speaker Eric Leeflang de massa op. ,,Zie je dat vliegtuig? Die mensen daar kijken naar ons en zijn jaloers. Zij zitten in een stinkend vliegtuig en jullie gaan een topprestatie leveren in de Soester Duinen. Omhoog die handen!" Dan klinkt het schot, of is het vuurwerk? De meute komt in beweging. Langzaam schuifelt de massa naar voren. Meer dan 4000 atleten gaan in een lint de duinen in.

De route is aangepast. De sportievelingen ploegen zich niet alleen door mul zand, maar lopen ook over een parcours dat normaal bestemd is voor mountainbikers. Tijdens de eerste ronde is het zo druk dat af en toe stapvoets door het bos gerend wordt. Elk individu levert haar of zijn persoonlijke strijd in een slingerende mensenmassa die in allerlei bonte kleuren de duinen doorsnijdt. Elke atleet wordt aangemoedigd.

GOED VOORNEMEN Jaap ten Haaf passeert onder luid gejuich van zijn gezin de finish. Hij heeft drie rondjes gelopen in een tijd van 38.30. Dat is opmerkelijk snel. ,,Ik loop elke week", hijgt Ten Haaf na. ,,Ik ben nu fitter dan in mijn voetbaltijd. Ik kan mij niet een eerdere editie met dit mooie weer herinneren." De 20-jarige Wesley van Middendorp uit Amersfoort doet dit jaar voor het eerst mee. Hij is onder de indruk van het evenement. ,,Wat een sfeer, dat vind je nergens anders. Ook de diversiteit van al die deelnemers. Door een blessure kon ik maar een rondje lopen. Voor mij liep een vrouw van een jaar of 40. Zij had precies het juiste tempo. Kon ik haar mooi volgen. Mijn goede voornemen voor 2020 heb ik al. Dan wil ik minimaal twee rondjes lopen."