• De paden van het parkoers zijn nu nog slechter dan op deze foto van vorig jaar.

    Jaap van den Broek

Pijnenburg Bosmarathon afgelast

SOEST De twintigste editie van de Pijnenburg Bosmarathon die voor zondag 13 oktober op het programma stond, is afgelast. De organisatie heeft dat woensdagavond laat besloten. De veiligheid van de deelnemers is niet te waarborgen, laat André van Zadel weten. 

,,Met pijn in het hart hebben we deze beslissing moeten nemen. De situatie in het bos is niet veilig en die verantwoording kunnen en willen wij als organisatie niet nemen. Er kunnen geen hulpdiensten in of uit, dat is voor mij een belangrijk argument. De veiligheid van de lopers staat op het spel."

Reden voor de onveilige situatie is het intensieve onderhoud aan het bos waar de deelnemers doorheen moeten. Het gebruik van zeer zware machines daarbij heeft bospaden dusdanig beschadigd dat er niet veilig te lopen is. De regenval van de afgelopen week heeft de situatie in het bos extreem verslechterd.

De aannemers die onderhoud uitvoeren, zijn volgens Van Zadel bereid de paden glad te strijken, maar dat is geen oplossing, vindt Van Zadel.  ,,Het heeft zoveel geregend, dan wordt het gladde drab waar mensen over moeten, dat is vragen om moeilijkheden."

,,Met het complete Bosmarathon team én het bestuur van AV Pijnenburg is deze beslissing woensdagavond laat genomen en het zal duidelijk zijn dat dit pijn doet. Niet alleen voor wat betreft de hoeveelheid werk en gemaakte kosten, maar zeker ook voor onze deelnemers!" Van Zadel en andere medewerkers zijn donderdag begonnen om de ruim driehonderd lopers die zich vooraf hadden ingeschreven, op de hoogte te stellen van de afgelasting.

Op allerlei manieren wordt kenbaar gemaakt dat de twintigste editie niet zal doorgaan. De organisatie zal op www.bosmarathon.nl actuele informatie plaatsen.  De organisatoren gaan zondagochtend naar de atletiekbaan om mensen op te vangen die zich op het laatste moment wilden inschrijven, maar niet wisten dat de Bosmarathon niet doorgaat.

De onderhoudswerkzaamheden waren al eerder aan de gang, maar nog niet zo intensief als de laatste week. Daar kwamen grote hoeveelheden neerslag over heen. In het weekeinde nam Van Zadel poolshoogte en zag toen al dat de situatie op het parkoers enorm verslechterd was. ,,Het heeft me enkele slapeloze nachten bezorgd, maar er was geen andere keuze dat de Bosmarathon af te blazen. Het gaat toch in eerste instantie om de veiligheid van de deelnemers. Triest, maar een andere mogelijkheid zien we niet."

Volgens Rob Land van de organisatie zit er echter ook een positieve kant aan deze beslissing. ,,Nu kunnen we de twintigste editie van de Groenste en Gezelligste marathon in 2020 organiseren en vieren! We zullen daar in de loop van het jaar zeker meer aandacht aan geven om te zorgen dat het op 11 oktober 2020 een groot feest wordt."