• Alle leeftijden en alle niveaus komen volgende week in de 39e editie van de Sylvestercross voorbij het talrijke publiek.

    Jaap van den Broek

Nieuwe lichting topatleten en gevestigde namen in Sylvestercross

SOEST Als onderdeel van het Nationale Crosscircuit belooft de 39e editie van de Sylvestercross een buitengewoon spannende strijd te gaan worden tussen opkomende talenten en gevestigde atleten. De organisatie is er in geslaagd een groot aantal (bekende) atleten vast te leggen voor wat ze zelf noemt 'de mooiste cross van Nederland'.

Tijdens het EK cross in Tilburg was al te zien dat Nederland een sterke nieuwe lichting dames heeft, die zich met Europese top kan meten in de cross. Dit jaar resulteerde dat in een gouden plak voor de damesploeg onder 23 op het EK in Lissabon dankzij een tweede, vierde en elfde plaats van respectievelijk Jasmijn Lau, Jasmijn Bakker en Diane van Es. Alle drie staan op woensdag 31 december aan de start van de Sylvestercross om hun krachten meten met coryfeeën als Maureen Koster, Andrea Deelstra en de beste Belgische crossatlete van het moment, Hanna Verbruggen.

Ook de jonge winnares van vorig jaar, Julia Velthoven, zal er op gebrand zijn haar zege een goed vervolg te geven. ,,We zijn in onderhandeling met nog een internationale atlete, dus het gaat echt spannend worden", zegt Evert ten Kate van de Sylvestercross.

MANNEN Bij de mannen komt een bijzonder internationaal deelnemersveld aan de start met onder anderen vier broers die aan het EK hebben deelgenomen. Uit België komt oud-winnaar van de Sylvestercross (en 8e op het EK) Soufiane Bouchiki. Hij neemt zijn jongere broer Lahsene Bouchiki, 23e op EK, mee. Lahsene won als junior al eens de Sylvestercross. Samen met hun twee teamgenoten pakten ze in Lissabon voor België de zilveren plak in het landenklassement. Zij nemen het tijdens de Sylvestercross op tegen bijvoorbeeld de Britse broers Mahamed Mahamed, 8e op EK onder 23 jaar, en Zakariya Mahamed, 11e op EK onder 20 jaar.

VERWACHTINGEN Hoge verwachtingen heeft de organisatie ook van de Rus Rinas Achmedeev die onder neutrale vlag deelneemt en dit jaar al tweede werd bij de Warandeloop in Tilburg. De grote vraag is hoe de beste Nederlander op het EK, Stan Niesten (30e op het EK) het in het zand van Soest gaat doen. Vorig jaar was hij helaas vlak voor de wedstrijd ziek geworden, maar hij hoopt dit jaar toch wel op het podium te eindigen.

In de Sylvestercross volgende week nog meer grote namen, zoals Michel Butter en de Belgen Jeroen d'Hoedt (vorig jaar 3e in Soest) en Dame Tasema. Ook Roy Hoornweg is weer helemaal terug op niveau als 'superhaas' van het fameuze Nationale Nederlandenteam. Misschien wordt hij wel de verrassing, nu hij in Soest echt voor zichzelf mag lopen.

Ook bij de korte crossen en de jeugd zullen nationale en regionale toppers deelnemen, zoals de Amersfoortse Anna Luijten). Dit jaar krijgt zij meer Belgische concurrentie dan ooit tevoren.

De 39e editie van de Sylvestercross belooft dit jaar een ongekend spannende cross te worden, zowel bij de prominenten als bij de Korte Cross en de jeugd.

Start en finish liggen in de Lange Duinen, vlakbij de T-splitsing van de Wieksloterweg en de Dolderseweg. De toegang is gratis.