• André Hooft: ,,Mijn schaatsvrienden en mijn vrouw verklaren mij voor gek. -

    Peter Beijer

André Hooft doet op twee wieltjes de Elfstedentocht

SOEST André Hooft houdt van duursporten. De Elfstedentocht schaatsen is al een kwart eeuw een wens. Bij gebrek aan ijs in Friesland kiest de 48-jarige Soester voor allerlei alternatieven. Een opmerkelijke tocht wil de sportieveling op Eerste Pinksterdag volbrengen, namelijk de Elfstedentocht per step.

Peter Beijer

,,De rode draad in mijn sportieve leven is de ultieme elfstedenkoorts", vertelt André Hooft. Hij begon 25 jaar geleden met recreatief duursporten. ,,Wanneer iets binnen mijn sportieve bereik ligt, dan schrijf ik mij daarvoor in. Zo heb ik de marathon van Rotterdam gelopen, Luik-Bastenaken-Luik gefietst en de vierdaagse van Nijmegen gewandeld."

De bekendste duursportrace van Nederland is de Elfstedentocht. Nadat de tocht der tochten in 1997 werd verreden schreef Hooft zich in als lid van de Elfstedenvereniging met de hoop om op termijn ook op de Bonkevaart in Leeuwarden te finishen.

WEISSENSEE ,,Tja en daarna is die tocht nooit meer verreden. Natuurlijk zijn er mooie alternatieve tochten, zoals in Oostenrijk op de Weissensee en op kunstijs in Biddinghuizen. Die 200 kilometer heb ik een aantal keer gereden. De Elfstedentocht heb ik een paar keer per fiets gedaan. Ik kwam er achter dat er een Elfstedentocht bestaat voor zowat alles waarin een mens zich kan verplaatsen."

Zo ontdekte Hooft een aantal jaar geleden dat er ook een Elfstedentocht is die per step verreden wordt. ,,De stepvereniging uit Bolsward organiseert jaarlijks de Elfsteden per Step, dit jaar voor de 34e keer. De inschrijving start elk jaar op 1 januari. De eerste keer wilde ik mij inschrijven op de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Helaas, uitverkocht. Het jaar daarna probeerde ik het op nieuwjaarsochtend, na het vuurwerk ruimen. Ook volgeboekt. Dit jaar heb ik mij, direct na middernacht, ingeschreven. Ik deed dat nog voordat ik mijn vrouw gelukkig nieuwjaar had gewenst. Toen was het wel raak. Wat blijkt: de inschrijving voor dit evenement is nog lastiger dan het verkrijgen van een kaartje voor de Rolling Stones. Binnen zeven seconden is het volgeboekt. Nog minder dan 400 mensen kunnen meedoen."

MIDDERNACHT De Soester heeft trainingsuren gemaakt voor de 230 kilometer die voor hem liggen. Recent stepte hij 100 kilometer weg bij de Elfmerentocht in Sneek. ,,Het is een flinke uitdaging. We starten om middernacht in Bolsward en via een noordelijke en zuidelijke lus steppen we een achtvormige ronde. De eerste zes uur moet de groep bij elkaar blijven en ter hoogte van Dokkum, zodra het licht wordt, ga je individueel verder. Het wedstrijdelement wordt eruit gehaald. Bij elke stempelplaats is het wachten op elkaar waarbij een minimale doorlooptijd geldt."

Hooft gaat de steptocht alleen doen. Hij kreeg zijn schaatsvrienden niet zover om de uitdaging, waarbij hij dus een nacht overslaat, aan te gaan. ,,Zij en ook mijn vrouw Jozefien verklaren mij voor gek", lacht de Soester. Maar ik rij de tocht niet in eenzaamheid hoor. Je bent met 400 sporters onder elkaar, dat is allesbehalve eenzaam."