• Jaap van den Broek

37e Sylvestercross: 31 starts

SOEST Niet minder dan 31 starts tijdens de 37e uitvoering van de Sylvestercross. Voor de starter ligt op oudejaarsdag nog wat werk in het verschiet. Bijkomend voordeel is dat sommige categorieën tegelijkertijd worden 'weggeschoten'.

Om 9.30 uur starten de meisjes en jongens in de leeftidsgroepen 5-6 jaar en 7 jaar. Vijf minuten later gaan de jongens en meisjes van 8 jaar op pad. Het laatste startschot klinkt om 15.00 uur. Dan is de prestatieloop over één, twee of drie rondjes van ca 3 kilometer.

G-CROSS Dan is net de finish geweest van de deelnemers aan de G-cross, een nieuw onderdeel op het programma van de Sylvestercross. De lopers met een beperking gaan het parkoers op ná de prominenten bij de heren. Die leggen 10.400 meter af, de G-lopers zijn na 600 meter hardlopen weer binnen. De wedstrijd van de dames prominenten (en de Mastercross voor vrouwen) gaat over 6000 meter.

PRESTATIERUN Op het programma staat verder onder meer de Business voor teams en de Bas van Goor prestatierun. De Bas van Goor Foundation is dit jaar en de komende twee jaar het goede doel dat de Sylvestercross financieel ondersteunt. De stichting zet zich in om mensen met diabetes aan het bewegen te krijgen, waardoor de kwaliteit van hun leven verbetert.

BY NIGHT Eigenlijk begint de Sylvestercross - voor het eerst in 36 jaar - al op 30 december. Om 19.00 uur is de start van de Familie DonderRun. Kinderen van 7 tot en met 15 jaar kunnen onderbegeleieing van (groot)ouders een rondje van 1300 meter zo snel mogelijk proberen af te leggen. Een half uur later begint de Sylvester by Night Run. De deelnemers mogen kiezen uit één, twee of drie rondjes van 1300 meter.

VERLICHTINGSPAKKET Voor beide lopen op 30 december wordt een deel van de Lange Duinen verlicht. Bij de inschrijving kunnen deelnemers een special verlichtingspakket bestellen, met een LED-hoofdlamp, glow in the dark, een glow in the dark bril, een fiberstick met ster, een foam stick en twee reflecterende armbanden.