Zo haal je alles uit het dak van jouw woning

14-01-2020, 14:10 |Van onze partner

Het dak is een belangrijk onderdeel van je woning. Naast dat het bescherming biedt, is het te gebruiken voor andere doeleinden. Voorbeelden hiervan zijn duurzaamheid en ontspanning. Uiteraard is het hiervoor wel nodig om het dak goed te onderhouden, zodat je niet voor problemen komt te staan. Daarnaast is een goed onderhouden dak belangrijk als je kiest voor een optie zoals een groendak of dakterras. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en het onderhouden van je dak.

Onderhoud en voorkom problemen
Het dak onderhouden is iets wat twee keer per jaar terugkomt, omdat het dak veel te verduren krijgt. Zo is het belangrijk dat je aanslag van algen en mos weghaalt, bladeren en takjes uit de dakgoot verwijdert en beschadigde dakbedekking of dakpannen vervangt. Wanneer je dit niet doet, wordt de kans op lekkages of andere problemen in de loop der tijd steeds groter. Daarom is het aan te raden om minstens één keer, maar nog beter twee keer per jaar onderhoud uit te voeren. Als je zelf het dak niet op durft, schakel dan een specialist om het voor je te doen.

Verduurzaam je dak
Het dak is niet de plaats van het huis waar je vaak komt, maar dit betekent niet dat er niets met het dak te doen is. Zo is verduurzaming een goede optie voor het dak, denk bijvoorbeeld na over het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler. Hierdoor verduurzaam je de woning en heb je nauwelijks omkijken naar iets wat ruimte inneemt in jouw leefomgeving, aangezien het allemaal op het dak ligt. Een ander idee is om je dakbedekking op een plat dak te vervangen voor een groendak. Dit is een dak dat is begroeid met planten, waardoor het de biodiversiteit en het milieu verbetert. 

Gebruik je dak voor ontspanning
Niet iedereen heeft een fijne tuin om in te ontspannen ter beschikking, vooral niet wanneer je in de stad woont. Als je een plat dak hebt, is een dakterras een perfecte optie. Door jouw dak om te laten toveren tot dakterras, heb je de mogelijkheid om te genieten op jouw dak alsof je een tuin hebt. Voordat je begint met het plaatsen van het dakterras, zijn er twee dingen noodzakelijk. In bijna alle gevallen is een omgevingsvergunning nodig. Je controleert dit online bij het Omgevingsloket. En daarnaast is het essentieel om te weten of je dak genoeg draagkracht heeft. Hiervoor schakel je een stabiliteitsingenieur of architect in. Zij maken vervolgens de draagkrachtberekeningen.