Recordaantal boetes voor aanbieders kansspelen op afstand

13-01-2020, 10:40 |Van onze partner

De Nederlandse kansspelcommissie, de Kansspelautoriteit (KSA), heeft boetes met een totaalwaarde van €3.5 miljoen opgelegd, een verhoging van 105% vergeleken met 2018. Alle boetes werden opgelegd aan aanbieders van online kansspelen. Niet alle aanbieders waren in bezit van de benodigde licenties.

In totaal heeft de KSA tien boetes uitgedeeld gedurende het jaar. De boetes werden opgelegd aan 1xBet in februari, Casumo Services en Onisac in april, Simbat en Spinity in juni, Trannel International en ElectraWorks in augustus, The Stars Group in september en Royal Panda en LeoVegas in oktober. In 2018 werden er zeven boetes uitgedeeld.

Boetes lopen hoog op
KSA voorzitter René Jansen zei dat de toename van de boetes te wijten was aan een strengere naleving van de regels en hogere straffen voor het doelen op Nederlandse spelers met het aanbieden van online kansspelen in de aanloop naar het openen van de Nederlandse gereguleerde markt, wat gepland staat voor 1 juli 2021.

“Het aanbod van online gokken in Nederland is enorm. Keuzes moeten worden gemaakt betreffende de handhaving” zei Jansen. “Halverwege 2017, in afwachting van de wetgeving betreffende het online gokken heeft de KSA haar criteria voor het nemen van maatregelen tegen online aanbieders aangescherpt. Deze criteria richten zich allemaal op het beschermen van Nederlandse consumenten tegen illegale online aanbiedingen. Partijen die bijvoorbeeld Nederlandse taal, symbolen en betaalmethoden gebruiken, zullen met de Ksa te maken krijgen.”

“Er zijn verscheidene redenen waardoor de geïnde hoeveelheid verdubbeld is. Zo is de basisboete bijvoorbeeld verhoogd, een bedrijf wat al eerder de fout in is gegaan opnieuw beboet en hebben grotere bedrijven boetes opgelegd gekregen dan voorheen.”

Regulering slechts een kwestie van tijd
Jansen voegde toe dat hij niet kan garanderen dat iedere boete betaald zal worden, maar dat bedrijven die hun boete niet betalen geen vergunning zullen krijgen wanneer de markt opengaat. Meer informatie over de regulering van kansspelen op afstand kun je op deze website vinden.

In November 2019, kondigde de KSA aan te gaan beginnen met het publiceren van bedrijven die weigeren boetes te betalen, om klanten te helpen illegale bedrijven zonder vergunning te kunnen identificeren. In de gemeente Soest is er tot dusver geen casino.