Ooit gedacht aan plisse gordijnen?

07-11-2019, 15:11 |Van onze partner

Het kiezen van de juiste gordijnen voor uw kamer is geen gemakkelijke beslissing. Zo veel stijlen, stoffen en namen die gemakkelijk kunnen overweldigen. Indien goed gekozen, zullen gordijnen onmiddellijk de hele look van uw ruimte veranderen en de gewenste toon van uw huis instellen. Hebt u bijvoorbeeld ooit weleens gedacht aan plisse gordijnen? 

Veelzijdig
Plisse gordijnen zijn een uitstekende keuze voor het interieur. Ze zijn erg veelzijdig en te verkrijgen in meerdere varianten, waardoor er altijd een model is dat helemaal bij u past. U kunt zelf uitkiezen wat u het mooiste vindt. De lichtdoorlatende plisse gordijnen zijn ideaal voor een raam in de woonkamer en maken het mogelijk om te genieten van sfeervolle lichtinval in de woonkamer, met behoud van privacy. Verder zijn er top-down en top-down/bottom-up plisse gordijnen. Top-down/bottom-up plisse gordijnen kunt u trekken van boven naar onder, maar ook van onder naar boven.

Top-down/bottom-up plisse gordijnen 
De top-down/bottom-up plisse gordijnen geven u meer vrijheid. Dit gordijn wordt bij elkaar gehouden met behulp van twee koorden, die door de verticale uiteinden van boven naar beneden lopen. Dit type gordijn stelt u in staat om de stand en uitstraling van de raamdecoratie helemaal zelf te bepalen. U kunt zowel onderin het raam als aan de bovenkant iets openhouden. Een optie is ook om de onderkant een stukje omhoog te doen en de bovenkant iets naar beneden, met als resultaat een soort band van plisse gordijn in het midden van het raam.

Bepaal zelf de lichtinval 
Plisse gordijnen bieden veel vrijheid als het gaat om inrichting en sfeer. U kunt ze beschouwen als een ideaal compromis tussen bescherming tegen de zon en stijl. Dankzij de plooien van plisse gordijnen kunt u de gordijnen gemakkelijk omlaag en omhoog stellen. Op deze manier bepaalt u zelf de lichtinval. De verschillende soorten hebben hun eigen unieke eigenschappen. Omdat plisse gordijnen zonwerend zijn, blijft uw woonkamer of huis in de warme maanden lekker koel. In de winter houden ze de kou juist buiten. Plisse gordijnen zijn gemakkelijk te bedienen en stellen u daardoor in staat de gewenste lichtinval en privacy volledig te controleren. Donkere stoffen voor je plisse gordijnen helpen de ruimte donker te houden. Dit type gordijnen is heel goed met gordijnen te combineren. Het is een elegante raamdecoratie die bovendien maar weinig ruimte inneemt.

Diverse opties 
Er zijn plisse gordijnen die uit één laag stof bestaan. Deze worden ook enkele gordijnen genoemd en zijn heel erg geschikt voor semi-transparante stoffen. Uiteraard zijn er situaties waarin u graag wat meer licht door de ramen wil zien, zonder daarbij uw privacy te verliezen. Dan zijn lichtdoorlatende plisse gordijnen wellicht een ideale optie. De lichtdoorlatende plisse gordijnen maken het mogelijk om te spelen met de lichtinval en tegelijkertijd de privacy te bewaren. Het is namelijk moeilijk om door de stof heen te kijken waardoor men niet naar binnen kan kijken, terwijl het doorschijnende licht voorkomt dat de ruimte volledig verduisterd raakt. Voor ramen aan de straatkant of een badkamer zijn deze gordijnen perfect.  

Maar er zijn ook dupli plisse gordijnen, bestaande uit twee stoflagen. Deze lagen zijn kruislings over elkaar gelegd waardoor er een honingraatstructuur ontstaat. Dat geeft een zeer verzorgde uitstraling. Door de dubbele stoflaag zijn de gaatjes door de stof heen niet te zien, omdat het licht van de gaatjes ook geblokkeerd is. Deze dupli plisse gordijnen kunnen daarom niet alleen isoleren, maar ook verduisteren. Ze zijn daarom perfect voor wanneer u een ruimte helemaal wilt verduisteren. Op die manier bent u verzekerd van uitstekende nachtrust.

Bedieningskoord of -greep 
Een plisse gordijn kan voorzien zijn van een bedieningskoord of een bedieningsgreep. Een bedieningskoord wordt bevestigd aan de zijkant van het plisse gordijn. Daarmee kunt u het gordijn zowel naar beneden als boven bewegen. Bij een bedieningsgreep zit aan de onder- en bovenkant van het gordijn een greep die gemakkelijk naar beneden en boven kan worden bewogen om de gewenste grootte van het gordijn vast te stellen.
Beide typen plisse gordijnen kunnen al dan niet met spandraden geleverd worden. Omdat het plisse gordijn zo goed als op het raam is gekleefd, klappert het niet. Irritante, op de grond hangende touwtjes worden hierdoor vermeden, wat perfect is voor deuren. De verschillende maten, kleuren en soorten maken plisse gordijnen uitstekend geschikt voor alle standaard ramen van bijvoorbeeld de slaapkamer, de keuken, de woonkamer en de badkamer. Kijk voor de mooiste inspiratie op https://www.creon-raamdecoratie.nl/plisse-gordijn.html