• Ronald Kersten
  • Ronald Kersten
  • Ronald Kersten
  • Ronald Kersten
  • Ronald Kersten

Zwemvierdaagse is er voor iedereen

SOEST Vorige week werden tijdens de Zwemvierdaagse door 148 zwemmers heel veel baantjes getrokken. Van maandag tot en met vrijdag plonsden jong (vaak begeleid door hun ouders) en oud in het bad om minimaal 250 meter per dag af te leggen.

Peter Beijer

Tientallen zwemmers zijn er op een willekeurige avond tijdens de Zwemvierdaagse te zien. In het zwembad van Sportboulevard De Engh worden baantjes getrokken door jong en oud. De schoolslag is de meest beoefende stijl die in het snikhete bad beoefend wordt. Sven van Zanten van De Duinkikkers, houdt met collega's van zijn zwemvereniging en mensen van Optisport toezicht. 

ELASTIEKJE ,,Het is een laagdrempelig evenement", vertelt Van Zanten. ,,De Duinkikkers organiseren samen met Optisport, voor het tweede achtereenvolgende jaar, deze vierdaagse. De Zwemvierdaagse is een landelijke project van de KNZB. Doelstelling is om mensen kennis te laten maken met zwemmen en natuurlijk om ze te laten bewegen. Dit is toch heerlijk? Er zijn vijf beschikbare zwemdagen, zodat mensen ook een snipperdag op kunnen nemen. Bij elke vier banen ontvangt een zwemmer een elastiekje waarmee het aantal banen geregistreerd wordt. Fraudegevoelig? Ja, enorm! Je kan bijvoorbeeld elastiekjes meenemen van huis. Maar ja, dan belazer je alleen maar jezelf."

HAPPENING Ellen van Haren bevestigt dat de kantjes er niet vanaf gezwommen worden, maar dat het tegendeel juist gedaan wordt. ,,Mijn zoon Luca van zeven en dochter Camilla van elf doen voor de eerste keer mee. Camilla moet dagelijks 500 meter zwemmen en Luca legt elke dag 250 meter af. Maar zodra die kinderen in het water liggen zwemmen ze veel meer. Ik denk dat ze wel twee baantjes extra hebben gezwommen. Het is een gezellige happening, met lekkere muziek en enthousiaste begeleiders."

DE JONGSTE De Zwemvierdaagse is voor iedereen. Dat is te zien aan het deelnemersveld. Eenlingen trekken stoïcijns hun baantjes, vaders en moeders begeleiden hun kinderen, pubers zwemmen om het hardst. Het aantal kilometers wordt opgeslagen en scholieren die namens hun school de meeste meters hebben afgelegd kunnen een dag gratis zwemmen winnen. De oudste deelnemer aan het zwemfeest is 81 jaar. Zoë Voet is met haar vijf jaar de jongste. Het meisje zwemt samen met moeder Cynthia Roedelof. ,,Ik heb vorige week mijn zwemdiploma gehaald", zegt het meisje trots. Cynthia is vol bewondering: ,,Ze heeft vandaag 500 meter gezwommen!" Zoë vindt zwemmen leuk,
maar heeft wel haar voorkeuren: ,,Ik ga eerst op trampolinespringen en daarna ga ik pas op zwemmen!"

Sven van Zanten lurkt aan een flesje Spa Blauw, geen overbodige luxe in het snoeihete zwembad. De Zwemvierdaagse wordt volgens de zwemtrainer met allerlei evenementen opgefleurd. ,,We houden een sponzenrace, deelnemers zwemmen door onderwaterpoortjes, er is een waterpoloclinic, we organiseren een quiz en op de slotavond is er voor alle deelnemers een afterparty."

SNELWEG Ondertussen glijden de mensen door het water. Het niveau is verschillend zegt Van Zanten. ,,De ene doet tien minuten over vijfhonderd meter, een ander heeft daar veertig minuten voor nodig. Daarom zijn er regels opgesteld. Die zijn net zoals op de snelweg. De snelle zwemmer houdt links aan en de langzame kiest de rechterbaan. Zo zwemmen ze elkaar niet in de weg en kan ieder op zijn eigen tempo zijn baantjes volmaken."