• Pete Linforth Pixabay

'Ouders van kinderen met coronavirus hebben adequaat gehandeld'

SOEST De ouders van het gezin, waarvan inmiddels drie mensen zijn besmet met het coronavirus, hebben adequaat gereageerd nadat ze terugkeerden van een vakantie in het risicogebied in Italië. Dat zegt Koos Bezemer, directeur van De Werveling waar één van de kinderen op school zit. Deze patiënt is na de vakantie niet op de school geweest.

Johan van Beek

,,De leerling was al aan het hoesten, toen hebben de ouders hun kind preventief thuisgelaten. Zo ver bekend is er geen contact geweest met vriendjes en vriendinnetjes."

Een zus van de jongen hoefde maandag niet naar het Griftland College vanwege een studiedag. Hun broer ging maandag wel naar school, het Nieuwe Eemland in Amersfoort. Er waren toen nog geen ziekteverschijnselen. Toen hij begon te hoesten, is hij ongeveer een uur later naar huis gegaan. De leerling van De Werveling is inmiddels positief getest. Volgens schooldirecteur Bezemer gaat het naar omstandigheden goed met het gezin, liet hij vrijdagmorgen weten.

GEEN PANIEK De ouders van andere leerlingen van de scholen zijn per brief op de hoogte gesteld. Er zijn meer kinderen van De Werveling in of nabij het risicogebied in Italië op vakantie geweest, maar zij vertonen geen ziekteverschijnselen en mogen volgens het RIVM en de GGD dus gewoon naar de school waar elke doordeweekse dag circa driehonderd leerlingen plaatsnemen. Op De Werveling heerst geen paniek, stelt Bezemer. ,,De ouders waarderen de berichtgeving van de school. We hebben tijdens de vakantie al een brief gestuurd met tips en gezegd: ben je in Italië of in de buurt geweest, houd dan rekening met de risico's. De ouders pikken dat goed op."

GELUK Ook het Griftland College (1450 leerlingen) had tijdens de krokusvakantie de ouders op de hoogte gesteld van de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Rector Kees Versteeg: ,,We hebben als school geluk gehad dat we maandag een studiedag hadden, waardoor deze leerling niet naar school hoefde. Als team hebben we maandag besproken wat te doen, we hebben de schoonmaak bijvoorbeeld verhoogd."

Is er sprake van hoesten of last van de luchtwegen, blijf dan thuis. Maar blijf niet zomaar thuis.TRANSPARANTIE De school aan de Noorderweg treft ook voorbereidingen voor het geval er langs digitale weg les gegeven moet worden aan kinderen thuis. De technische faciliteiten daarvoor heeft het Griftland College in huis. Er is een communicatieteam gevormd, dat elke ochtend bij elkaar komt. Versteeg: ,,Als er wat te melden valt, zullen we dat doen. Nu het in de pers is gekomen, merken we dat meer ouders gaan bellen. Wij proberen in alle transparantie te communiceren met de ouders. Volgens de richtlijnen van het RIVM en de GGD hoef je pas te reageren als er symptomen zijn. Eerder wordt er niet getest. Er zijn meer leerlingen in het risicogebied op vakantie geweest. Wij zeggen: wees dan heel secuur op je gezondheid. Is er sprake van hoesten of last van de luchtwegen, blijf dan thuis. Maar blijf niet zomaar thuis."

DIGITAAL LES De leerling van De Werveling heeft op verzoek van de ouders digitaal al wat lesmateriaal thuisgestuurd gekregen. Ook is er een tasje met werkmateriaal gebracht. ,,We hebben dat aan de deurknop gehangen, op de bel gedrukt en zijn weer weggegaan", zegt Bezemer.

Het coronavirus is een gespreksitem, maar het leven op school gaat gewoon door.De scholen krijgen regelmatig updates van het RIVM en de GGD. Die worden telkens direct doorgespeeld aan de ouders van leerlingen. De kwestie wordt serieus genomen, maar Koos Bezemer stelt dat het schoolteam de dingen vooral in hun perspectief blijft houden. Van onrust is geen sprake, stelt hij nadrukkelijk. ,,We spreken veel ouders en die zijn er allemaal nuchter onder. Ze beseffen ook dat vooral ouderen en zieke mensen tot de risicogroep behoren."

Op het Griftland College is er evenmin paniek, bevestigt Versteeg. Hij staat in contact met De Werveling en het Nieuwe Eemland. Ook in het samenwerkingsverband van de scholen is er nauw overleg. ,,Om te kijken hoe scholen er individueel mee omgaan en om van elkaar te leren", zegt Versteeg.

KLEIN HOUDEN En op school zelf? De rector: ,,Leerlingen blijven leerlingen. De een maakt er een grapje over, soms tegen het botte af. De ander is wat bangig. Het coronavirus is een gespreksitem, maar het leven op school gaat gewoon door. Kunnen we het virus stoppen? We kunnen het op z'n minst klein proberen te houden. Ik hoop dat ouders niet in één keer anders gaan reageren. Het enige dat we kunnen doen is de rust bewaren."

Een vierde geval van besmetting treft een vrouw uit Soest. Ook zij is op vakantie geweest in Italië, samen met haar partner. De twee zitten thuis in quarantaine.

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: soestercourant@bdu.nl

Label:

Coronavirus