• Dit soort bezoekjes zitten er voorlopig niet in bij onder meer Molenschot.

    Ludgerusschool

Lyvore maakt er maar het beste van

SOEST De verpleeghuizen en woonzorglocaties zijn ook in Soest gesloten voor publiek. Op de vijf locaties van Lyvore wordt geprobeerd de bewoners het nieuwe leven zo aangenaam mogelijk te maken met allerlei alternatieven. Besmettingen zijn hier overigens nog niet vastgesteld.

Hans Veltmeijer

De maatregelen zijde afgelopen anderhalve week verder aangescherpt, ook in de zorglocaties Molenschot, Daelhoven, Smitsveen, Boerenstreek en Groot Engendaal. Zo mag er ook niet meer gewandeld worden door bewoners met familie. ,,Er was toch te veel contact en dat bracht te veel risico met zich mee”, zegt Annemieke Bosch van Lyvore. Zij ziet dat tegelijkertijd met de verscherpte maatregelen allerlei acties voor de bewoners spontaan ontstaan. In de zorglocaties maar ook van buitenaf. Zo is er ‘post voor oma’ en kwamen verschillende schoolklassen kaarten brengen. Ook kregen de bewoners bloemen aangeboden en kwam het draaiorgel langs. ,,Ik hoop dat we dit soort acties vol kunnen houden. Al staan er maar een paar kinderen te stoepkrijten voor de deur, dan geeft dit de bewoners al een leuke afleiding.”

Ook bij Lyvore worden er tablets aan bewoners beschikbaar gesteld, maar dat is vaak niet genoeg. ,,Sommige doelgroepen hebben iemand nodig die goed uitlegt hoe daar mee om te gaan.”

Familie mag nu nog wel op veilige afstand van de woning staan, zwaaien en met de deur open een praatje maken met de bewoners. ,,Maar het is ingewikkeld, we moeten het beleid steeds herijken. We hebben een coronateam dat in het begin wekelijks bij elkaar zat. Nu zoeken we elkaar wel twee keer per dag op.”

Zo zijn, naast de medewerkers, nu alleen nog de vaste vrijwilligers actief in de zorginstellingen. Nieuwe vrijwilligers zijn even niet meer welkom. Maar het kan zomaar dat ook voor de vaste vrijwilligers de deur dicht gaat binnenkort. ,,Zij kunnen moeilijk gemist worden maar hoe meer mensen hier rondlopen, des te meer risico.”

Voorlopig is het coronavirus buiten de deur gehouden, of heeft in ieder geval geen zieken opgeleverd onder de kwetsbare bevolkingsgroep en onder de medewerkers. De ene verdenking van corona vorige week werd negatief getest, meldt Bosch.

Personeelstekorten door de coronacrisis zijn er niet bij Lyvore. Toch is hulp welkom, bijvoorbeeld van mensen die in het verleden in de zorg hebben gewerkt en over een diploma beschikken. Daarvoor heeft Lyvore onder meer het e-mailadres zorginzet@lyvore.nl in het leven geroepen. Verder is er een telefoonnummer (033 4600507) voor algemene vragen, van medewerkers maar ook van familie (‘hoe krijg ik de schone was bij mijn moeder nu ik niet mag langskomen?’), voor ‘iedereen die een relatie heeft met Lyvore’.