• Eigen foto

IC-verpleegkundige Simone Sterk houdt kinderen voorlopig nog even thuis

SOEST Simone Sterk-Kok, IC-verpleegkundige in het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, houdt haar kinderen nog thuis. Ze oefent een zogenoemd 'vitaal beroep' uit, maar maakt nog geen aanspraak op het recht op opvang van haar dochters op school of de BSO.

Johan van Beek

Voorlopig werkt haar man Dedmer - in overleg met zijn werkgever - van huis uit. Maar de product-manager van medische software ontkwam er maandag niet aan om tussen de bedrijven door thuis ook schooltje te spelen. Zelf werkt Simone nu fulltime, terwijl ze normaliter drie dagen per week naar het ziekenhuis gaat.

RISICO'S ,,Zolang we het zelf kunnen oplossen, doen we dat. Ik zit er niet op te wachten om mijn ouders te vragen om op te passen. Dat doen we al zo vaak, maar nu wil ik dat mede vanwege de risico's niet doen", zegt de Soester verpleegkundige. ,,Mijn man kan voorlopig thuiswerken, op zijn werk hebben ze daar alle begrip voor. Het is te hopen dat het niet te lang duurt, maar ik geloof niet dat we er met drie weken zijn. Dan hebben we misschien net de piek bereikt."

In zijn functie komt Simone's man geregeld in ziekenhuizen, maar daar mag hij - als gevolg van alle voorzorgsmaatregelen - voorlopig niet meer naar binnen. Contacten voor zijn werk lopen nu vooral via de telefoon. Officieel valt ook zijn beroep onder de noemer 'vitaal', maar op dit moment vangt hij ook de kinderen op. Het stel doet nog geen beroep op de school van hun dochters of de BSO.

GEWOON Over haar werk en de situatie in het ziekenhuis mag Simone niets zeggen, maar angst om zelf besmet te raken, kent ze nog niet. ,,Ik zou het vervelender vinden als mijn ouders of mijn kinderen het coronavirus zouden krijgen. Voor de rest doe je maar gewoon wat er van je gevraagd wordt. Zo zijn wij in de zorg gewoon. Daar denk je niet zoveel over na. Zo lang je zelf niets mankeert, ga je gewoon door."

Van de ernst van de situatie hoeft ze niet overtuigd te worden. Ze doet een klemmend beroep op alle mensen om alle gepropageerde voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

SERIEUS ,,Nog steeds zijn er veel mensen die het allemaal niet te serieus inzien, waardoor de druk op de ziekenhuizen alleen nog maar toeneemt. Ik zou zeggen: mensen, volg alstublieft de adviezen van het RIVM op. Het is echt serieus."

Label:

Coronavirus