• Wim Visser rijdt op de riksja een rondje met Nanda Levert (links) en Carolien Sukel. Er worden nog vrijwilligers gezocht.

    Astrid van den Hoek

Zoeven door Soest in speciale riksja

SOEST Fietstochtjes maken, erop uit om een ijsje te eten. Niet iedereen kan op deze manier genieten. Speciaal voor mensen die niet veel meer buiten komen, bijvoorbeeld vanwege eenzaamheid of fysieke beperkingen, is er een speciale riksja: Zoeft.

Astrid van den Hoek

Nanda Levert, die als zzp'er praktische hulp en gezelschap biedt aan ouderen, ziet in haar werk regelmatig dat ouderen weinig meer buiten komen en eenzaam zijn. ,,Ze klagen daar zelf niet over, maar als ik daar kom dan signaleer ik dat." Vrijwilligerscoördinator van Lyvore Carolien Sukel herkent dat. ,,Nanda wilde hier graag iets voor op touw zetten en vanuit Lyvore zijn wij bij dat leuke plan betrokken geraakt."

INITIATIEVEN Levert houdt zelf erg van fietsen. ,,Ik had in omliggende plaatsen al eens van initiatieven gehoord waarbij een vrijwilliger met een riksja een oudere en een begeleider, bijvoorbeeld een familielid of buurvrouw, kan rondrijden. Daar raakte ik door geïnspireerd. Het leek me mooi dat ook in Soest uit te rollen."

INNOVATIEFONDS Ze zocht contact met zorginstanties als Lyvore en de Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS). Daarnaast werden sponsoren, waaronder het Innovatiefonds van de Gemeente Soest, gezocht en gevonden, waarna een stevige fiets met twee zitplekken voorop -een riksja dus- kon worden besteld via fietsenhandelaar Jacco de Bruin. En zo werd 'Zoeft' geboren, een naam die, met bijpassend logo, bedacht werd door Dick Bogers, de zoon van Levert. ,,Toepasselijk toch? De riksja zoeft straks door Soest. Hoewel, hij gaat maar twaalf kilometer per uur hoor. Zo zie je ook nog wat van de omgeving. Het gaat immers niet alleen om het van A naar B komen, maar ook echt genieten van het buiten zijn en het gezelschap."

FIETSFANAAT Het is de bedoeling dat de riksja gaat rijden van eind april tot half oktober, alle dagen van de week. Een rit duurt zo'n 1,5 uur, met ophalen en afzetten bij een adres in Soest inbegrepen. ,,De bestemming kun je doorgeven aan de vrijwilliger en samen bedenk je de route", vertelt Sukel. ,,Het is wel belangrijk om tijdig te 'reserveren'. De aanvragen lopen via de SWOS, die plant de ritten in en kijkt wanneer er een vrijwilliger beschikbaar is." Levert: ,,Ik heb inmiddels een handjevol vrijwilligers gevonden die graag op de riksja willen fietsen en met wie we van start kunnen gaan. Maar om de beschikbaarheid uit te breiden, zijn nog meer mensen nodig." Daarom is Zoeft op zoek naar fietsfanaten die als vrijwilliger af en toe een rit voor hun rekening willen nemen.

PASSAGIERS ,,Belangrijk is dat ze van fietsen houden en verantwoordelijkheidsgevoel hebben ten opzichte van de mensen met wie ze op pad gaan. En uiteraard dat ze de passagiers een leuk ritje aan willen bieden. Leeftijd maakt niet uit, als je maar fit bent. Gelukkig wordt de riksja elektrisch ondersteund, en met twee mensen 'op de bank' is dat best prettig."

FIETSCLUBJE Voor de gepensioneerde loodgieter Wim Visser is fitheid geen probleem. ,,Met mijn fietsclubje trap ik wekelijks nog 150 kilometer weg. Nanda, die bij me in de straat woont, wist dat en benaderde me voor dit plan. Ik kwam als loodgieter ook al bij instellingen en heb wel iets met de doelgroep. Door dit vrijwilligerswerk ga ik zelf een stapje terug doen uit de drukte, want ook na mijn pensioen was ik altijd bezig. Dus dit is voor mij ook goed." Sukel knikt: ,,Je stopt er iets in, maar krijgt ook iets terug!"

Geïnteresseerde vrijwilligers of mensen die een rit willen boeken, kunnen mailen naar info@swos.nl. Bellen kan ook: (035) 6023681.