Zo werkt onze nieuwe website

SOEST De Soester Courant heeft een nieuwe website. De vaste bezoekers van de website www.soestercourant.nl hebben al een paar dagen kunnen kennismaken met de nieuwe indeling en vormgeving. In opbouw van de site zijn aanpassingen gedaan om meer beeldmateriaal (video & foto) en nieuwe rubrieksvormen te kunnen presenteren. De vormgeving sluit aan bij de vernieuwing van de lay-out van de papieren krant die deze week wordt gepresenteerd.

Norbert Witjes

Eén en ander loopt parallel met de overgang van de Soester Courant naar BDUmedia. De Barneveldse uitgever van nieuwsbladen is sinds 1 juni de nieuwe eigenaar van de Soester Courant. In de periode voorafgaand aan de overname is hard gewerkt aan een geheel nieuwe opzet van de website.

FOTO'S EN VIDEO'S De rol die foto's en vooral ook video's spelen in de communicatie tussen mensen is één van de uitgangspunten geweest. Het lokale nieuws wordt steeds vaker voorzien van foto's/video's en speelt zich bovendien meer en meer af via smartphones en tablets.

De nieuwe site biedt meer ruimte om nieuws te presenteren met foto's en video's. De opbouw in een 'responsive website' zorgt ervoor dat de site-weergave automatisch wordt aangepast aan het beeldscherm-formaat. Uiteraard kunnen artikelen gedeeld worden via sociale media en is het ook mogelijk om via Deel-je-nieuws berichten zélf te plaatsen op de website.

FLINK VERANDERD Het uiterlijk van de website is flink veranderd, en heeft net als de kranten-lay-out meer rust gekregen door andere lettertypes en extra witruimte. Het hoofdartikel op de startpagina en op de sitekatern-pagina's Lokaal, Sport en Zakelijk markeert het belangrijkste nieuws van de dag, zowel als geheel als per katern.

ETALAGE Daaronder staat een horizontale balk met foto's/video's. In deze 'Etalage' staan onderwerpen uit het nieuws die de redactie graag onder de aandacht van de sitebezoekers wil brengen. Dat kan uiteenlopen van een live-blog over een nieuwsonderwerp tot een prachtige video over een evenement of een analyse van een politieke discussie.

HEADLINES Een selectie van actuele nieuwsberichten staat onder de Etalage en het laatste ontvangen nieuws wordt gepresenteerd in de headlines rechtsbovenaan. Daar staan ook de berichten van lezers onder de kop Lezersnieuws.

COLUMNS EN DOSSIERS Nieuwe en verbeterde onderdelen van de website zijn de rubrieken columns, albums en dossiers. De columnafleveringen worden apart gepresenteerd en de artikelen, foto's en video's worden per onderwerp gebundeld in een dossier of een album.

Ook kunnen artikelen via social media, zoals het populaire Facebook, worden gedeeld. Dat biedt mogelijkheden om in eigen kring over de inhoud van de artikelen met elkaar te discussiëren. De redactie gaat zelf ook via de eigen Facebookpagina aandacht vragen voor spraakmakende artikelen.

MOBIELE VERSIE Uiteraard is iedereen welkom om op de nieuwe site een kijkje te komen nemen. Op de mobiele telefoon kan dat door het www-adres in de browser te typen. Zo wordt automatisch de mobiele versie van de website getoond. Sla deze op bij favorieten en maak een snelkoppeling aan. Zo is voortaan met één klik op de mobiele telefoon het laatste lokale nieuws bereikbaar.