• Ikky en Bertus van den Bedum. ,,Als zij terugkomt van line dance ga ik naar De Klarinet. -

    Peter Beijer

Zestig jaar getrouwd: 'Bij BDC begon het liefdesgeluk'

SOEST Terwijl loco-burgemeester Aukje Treep haar vork in een zojuist geserveerd mokkagebakje prikt, vertelt Bertus van den Bedum het verhaal over de eerste kennismaking met Ikky van Velzen. Voor zijn liefde moest hij een flink aantal kilometers fietsen.

Peter Beijer

,,Ik zag haar handballen bij BDC en ik juichte en klapte bij elk doelpunt dat ze maakte. Samen met mijn kameraad ging ik op de fiets bij elke wedstrijd kijken. In Achterveld, Breukelen en Hilversum."

64 JAAR Ikky had door dat haar grootste fan wel een oogje op haar had en ze kreeg snel verkering met Bertus. ,,Ik was 16 en hij was 18. We hebben twee jaar verkering gehad en vervolgens zijn wij twee jaar verloofd geweest. Met zestig jaar huwelijk komen we op 64 jaar samen." De twee kijken elkaar over de salontafel aan. Alsof ze het zelf nauwelijks kunnen geloven. ,,Wij zijn niet altijd samen hoor", vertelt Bertus met een knipoog. ,,We hebben ieder onze eigen hobby's en daarin laten we elkaar vrij. Zo kan je het lang volhouden."

HOBBY'S Het echtpaar kreeg twee kinderen. De familie heeft zich inmiddels uitgebreid met zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Naar de sportieve verrichtingen van hun kleinkinderen kijken is een van hun hobby's. Ikky doet aan line dance en helpt achter de bar bij bridgeavonden in OC De Klarinet. Ze kan niet stilzitten. ,,Ik heb gewerkt als interieurmedewerker bij de gemeente. Ik maakte 28 jaar lang schoollokalen schoon. Ik zou het zo weer willen doen."

COCA COLA Bertus is vrijwilliger bij OC De Klarinet, dat doet hij al 29 jaar. In zijn werkzame leven was hij onderhoudsmedewerker bij Coca Cola en zo kwam hij bij het ontmoetingscentrum SWOS terecht. ,,Als het druk was hielp ik met bottelen. Dan had ik soms werkdagen van veertien uur. Bij De Klarinet moest ik schilderwerk verzorgen en zo ben ik daar blijven hangen."

SPELLENMIDDAG Bertus is de beheerder geweest van het magazijn. Elke week is hij in het centrum actief als begeleider van de spellenmiddag. De hobby's van de diamanten echtelieden lopen qua tijdsspanne nog wel eens uiteen. Bertus: ,,Wanneer zij terugkomt van line dance ga ik naar De Klarinet. Carnaval heb ik ook altijd leuk gevonden. Ik heb jarenlang dat feest gevierd in Den Bosch. Kreeg ik als eerbetoon een medaille opgehangen." Ikky is slechts één keer mee geweest. ,,Ik geef daar niks om. Dat gehos met al die zweterige lichamen om je heen. Ik ga wel naar de Gildefeesten hier in Soest. Dat vind ik gezellig."

WILLAERTSTRAAT Het echtpaar woonde de eerste jaren van zijn huwelijk aan het Van de Veldeplantsoen. In 1975 werden de Soesters een van de eerste bewoners aan Willaertstraat. Daar wonen ze nog steeds met veel plezier. ,,Veel mensen die op de Eng woonden kwamen in deze wijk. Toen wij hier kwamen was er nog vrij uitzicht. De straat is voller geworden met dorpshuis De Borg (Willaertgebouw - red.) en daarna basisschool De Wegwijzer."