• Aline Ponce/Pixabay

Veertien procent meer horeca in Soest

SOEST In acht jaar tijd zijn er in de gemeente Soest 14 eet- en drinkgelegenheden bijgekomen. Ten opzichte van 2012 steeg het aantal zaken met 20 procent, van 70 in 2012 tot 84 in 2020. Daarmee telt Soest 1,8 eet- en drinkgelegenheden per duizend inwoners.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq die LocalFocus heeft geanalyseerd. Nationaal gezien zijn er bijna zesduizend eet- en drinkgelegenheden bijgekomen. Ten opzichte van 2012 steeg het aantal zaken met 16 procent tot ruim 42.000. 

Vooral koffietentjes, gezonde to-go zaken met sushi of salades en afhaal-/bezorgrestaurants schoten als paddenstoelen uit de grond. De ouderwetse kroeg lijkt daarentegen steeds schaarser te worden. Het aantal cafés daalde met 18 procent tot zo'n 6.100. Nog altijd wordt het horecalandschap gedomineerd door zogeheten 'social dining' restaurants, ofwel plekken waar je als uitje voor een avondvullende hap naartoe gaat. Een derde van alle zaken is zo'n restaurant.

(Benieuwd naar de ontwikkeling in andere gemeenten? Bekijk het in onderstaande interactieve kaart. De tekst gaat onder de kaart door.)

Volgens Martijn de Bruin van Datlinq groeit het horecalandschap vooral sinds 2015 flink. ,,Het consumentengedrag is  veranderd; mensen eten steeds vaker buiten de deur. Daarnaast zijn veel bedrijfskantines verdwenen waardoor mensen bij een broodjeszaak lunch gaan halen, en sommige zzp'ers werken alleen maar in horecagelegenheden." 

Daarnaast speelt de winkelleegstand -deze was in 2016 op het hoogste niveau- een rol. De Bruin: ,,Er kwamen veel winkelpanden vrij die ingevuld zijn door daghoreca zoals koffiebars of lunchrooms." De groei zit volgens hem dan ook niet in avondhoreca zoals kroegen of restaurants. ,,Ontbijt en lunch buiten de deur gaat alleen nog maar meer groeien. Vooral in de steden zal deze trend doorzetten."