• NVM Regio Eemland

Woningmarkt: aanbod krimpt, starters knel

SOEST In de regio Eemland zijn het afgelopen kwartaal 9 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden en zelfs 15 procent minder dan het laatste kwartaal van 2017. Er zijn te weinig woningen te koop. ,,Vooral starters op de woningmarkt komen door de combinatie van weinig aanbod en stijgende prijzen in de knel", aldus makelaar Robert van Oossanen.

De voorzitter van NVM regio Eemland ziet het versneld ontwikkelen van bouwlocaties als optie om de extra doorstroming op gang te brengen. ,,Gelukkig zien we op diverse locaties in onze omgeving meer bouwborden staan dan voorheen."

FRICTIE De frictie tussen vraag en aanbod zorgt voor stijgende prijzen. ,,De woningen in Eemland zijn in een kwartaal ruim 3 procent duurder geworden, over het afgelopen jaar zelfs meer dan 13 procent."

Binnen de verschillende typen woningen bestaan wel grote verschillen. Zo vertoont de vraag naar vrijstaande woningen een gezond marktbeeld. De verkooptijd van vrijstaande woningen schommelt rond de 100 dagen, de prijzen stijgen wel maar minder dan andere segmenten. In schril contrast daarmee staan de appartementen. Deze worden razendsnel verkocht, waarbij er sprake is van snel oplopende prijzen. Alleen al het afgelopen kwartaal werd een gemiddeld appartement meer dan 8% duurder. ,,In het afgelopen jaar zelfs meer dan 22 procent."

TRANSFORMATIE Door het beperkte aantal beschikbare koopwoningen, lijkt de woningmarkt vast te lopen. In de regio Eemland is de situatie nog knellender dan landelijk. Bouwen van nieuwe woningen is een optie, maar dat levert pas op lange termijn voordeel op. Van Oossanen: ,,Op korte termijn zien we ook mogelijkheden met de transformatie van commercieel en agrarisch vastgoed naar objecten met een woonbestemming. Kantoren ombouwen naar starterseenheden of appartementen biedt goede mogelijkheden. Daarvoor moeten alle partijen de handen ineen slaan. Alleen zo kunnen we voor de nieuwe generatie een koopwoning realiseerbaar maken."