• Eempers
  • Eempers

Woningen ontruimd na mislukte plofkraak in Soest

SOEST Op de Soesterbergsestraat is vrijdagochtend geprobeerd een geldautomaat van de ABN Amro op te blazen. Zo'n dertig bewoners van appartementen boven de automaat en ertegenover werden door politie en marechaussee uit hun woning gehaald in verband met mogelijk ontploffingsgevaar.

Even voor 05.00 uur werd de politie gealarmeerd naar aanleiding van een verdachte situatie bij de geldautomaat. Een getuige zag personen aan de automaat rommelen. Agenten gingen er direct op af en zagen dat het kennelijk ging om een mislukte plofkraak. De daders waren er vandoor gegaan, op een scooter.

De politie zette de omgeving van de geldautomaat af voor onderzoek aan de automaat en ontruimde een aantal woningen in verband met mogelijk explosiegevaar. Agenten zochten onder meer met een helikopter de omgeving af naar de verdachten, maar die bleken spoorloos verdwenen. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) deed onderzoek naar mogelijk aanwezige expolieven, maar er werden uiteindelijk geen explosieven aangetroffen en de bewoners konden na circa twee uur terug naar huis. 

AFGESLOTEN In verband met de mislukte plofkraak was een deel van de straat vrijdagochtend afgesloten tussen de Kerkstraat en de kruising Ossendamweg- Vondellaan. Ook het grote parkeerterrein op het Plein van Zuid en winkels in het winkelcentrum Soest-Zuid waren vrijdagochtend niet bereikbaar voor leveranciers. Rond 07.15 uur werd het gebied weer vrijgegeven.