• Archief BDUmedia

Woningbouw aan de Heideweg kan doorgaan

SOEST Een nieuwe invulling voor het voormalige kloosterterrein aan de Heideweg met acht woningen is goedgekeurd door de Raad van State. De Raad gaf groen licht voor het nieuwe bestemmingsplan voor dit omstreden bouwproject. De projectontwikkelaar kan nu zonder problemen een bouwvergunning aanvragen.

Enkele buurtbewoners maakten zich druk over de invulling van het bosrijke terrein aan de Heideweg. Er zullen veel bomen gekapt moeten worden om ruimte te maken voor de woningen in het duurdere segment. Voor die bomen is een kapvergunning vereist. Volgens de buurtbewoners gaat het hier om beschermwaardige bomen die sterk bijdragen aan het groene karakter van Soest.

KAPPEN Maar de Raad oordeelt dat ook daarvoor geen absoluut kapverbod geldt. In principe is dus het kappen van die beschermde bomen mogelijk. Het nieuwe bestemmingsplan voor de woningen is daarom uitvoerbaar, aldus de Raad.

DRAAGVLAK De buurtbewoners, die aanvankelijk opereerden onder de naam Duurzaam Don Bosco, voerden bij de Raad ook aan dat er voor het bouwplan van de acht dure woningen geen draagvlak in de buurt is. Er zou te weinig zijn geluisterd naar de buurtbewoners en teveel naar de projectontwikkelaar.

GEVOLGEN Maar volgens de Raad van State speelt draagvlak in de buurt geen rol bij een bestemmingsplan. Bij een bestemmingsplan wordt alleen gekeken naar de ruimtelijke gevolgen van een project. En die gevolgen zijn volgens de Raad aanvaardbaar voor de natuur en voor de buurtbewoners.