• Op de uitgedunde markt mogen alleen nog handelaren uit de levensmiddelenbranche staan.

    Johan van Beek

Gemeente overspoeld met aanvragen van ondernemers

SOEST De gemeente wordt overspoeld met aanvragen van lokale ondernemers voor ondersteuning. De teller stond donderdagmiddag op 228. Dat zijn er al 68 meer dan een dag ervoor. Bovenop al deze meldingen zitten er nog zeker 150 in de mailbox.

Johan van Beek

Volgens een woordvoerster van de gemeente komen de aanvragen nu in razend tempo binnen. Oorzaak van dit snel groeiend aantal verzoeken om financiële steun zijn de coronacrisis en de veiligheidsmaatregelen die in dat verband zijn getroffen. Alle horecazaken moesten vorige week al hun deur sluiten, veel ZZP'ers zien zowel hun orderportefeuille als hun portemonnee leeg raken. Leveranciers zien bestellingen geannuleerd worden en/of krijgen geen nieuwe meer. De reisbureaus krijgen klappen, de lokale krant ook en zo zijn er legio andere voorbeelden.

Op de markt mogen alleen nog handelaren uit de foodsector staan. Dat was donderdag te zien op de fors uitgedunde markt in de Van Weedestraat. De gemeente gaat daarentegen in winkelgebieden en op bedrijventerreinen wel tijdelijke standplaatsvergunningen afgeven aan ondernemers in de levensmiddelenbranche. Het gaat dan om reeds bestaande, lokale ondernemers, onder wie ook leveranciers. De bevoorradingstijden voor de winkels worden verruimd.

,,Wij hebben de ondernemers gevraagd: heb je een idee, geef dat dan aan", zegt wethouder Liesa van Aalst (economische zaken). Ze zegt dat de gemeente oog heeft voor de gevolgen die de zelfstandigen ondervinden van de coronacrisis. Zoveel mogelijk wordt gekeken naar waar kan worden bijgesprongen. De mogelijkheid bestaat dat voor gemeentelijke belastingen uitstel wordt verleend.

Veel eerste maatregelen zijn getroffen op verzoek van deze doelgroep. Zo is besloten om de besluitvorming over het ondernemersfonds (was voorzien dit voorjaar) wordt uitgesteld. Dit fonds beoogt dat eigenaren van gebouwen (niet-woningen) meer onroerend zakenbelasting gaan betalen, zodat er geld komt om bijvoorbeeld winkelgebieden op te pimpen. Horecabedrijven krijgen zoveel mogelijk medewerking om een afhaalservice op te starten dan wel te blijven uitoefenen.