• Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Op het Luytenaarpad in Soest waaide vanochtend vroeg een boom op het huis.

    Caspar Huurdeman Baarn

Windvlaag houdt huis in Soest

SOEST Zigzaggend tussen afgewaaide takken, omgevallen huisvuilcontainers en zware plassen door is de brandweer woensdagmorgen vroeg op verschillende adressen geweest na meldingen van stormschade. In de meeste gevallen betrof het omgewaaide bomen. De schade ontstond vooral na één enkele windvlaag.

Op de Clauslaan viel een spar in de voortuin van een woning op een daar geparkeerde auto die flink werd beschadigd, De boom kwam bovendien voor de uitgang van de woning ernaast terecht. Een grote omgewaaide boom op de Koninginnelaan blokkeerde de ingang van een parkeerplaats waardoor er geen auto meer in of uit kon.

Op het Luytenaarpad in Soest waaide vanochtend vroeg een boom op het huis. De brandweer verwijderde voorzichtig de stam van het dak.

SCHADE Een grote zinken plaat van een dakkapel op een woning aan de St. Theresiastraat weerstond de windvlaag evenmin. Hij kwam op straat terecht maar richtte verder geen schade aan. Die ontstond wel aan de huizen doordat nokvorsten los waaiden. De brandweer zette hier de hoogwerker in om de schade te beperken en het gevaar weg te nemen.

DAKLIJST Op het Kerkpad viel een boom in de voortuin van een woning om en bleef op de zijgevel hangen. De brandweer stelde vast dat de boom stabiel lag en oordeelde dat direct ingrijpen niet nodig was. De bewoners kregen het advies een bomenspecialist in te schakelen. Op de Stadhouderslaan vernielde een omgewaaide boom de schutting van restaurant Melody waar hij op de parkeerplaats viel. Een zware zinken daklijst werd losgerukt van een woning aan de Valeriaanstraat. De brandweer zorgde ervoor de meterslange lijst werd verwijderd zodat deze verder geen schade kon aanrichten.

Op de Nachtegaalweg, de Olijkeweg en de Wieksloterweg vielen bomen om die de weg versperden. De brandweer maakte de wegen vrij.

CODE GEEL Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. In de rest van het land geldt code geel voor zware windstoten. In het binnenland kunnen windstoten voorkomen van 80 tot 100 kilometer per uur, aan de kust kunnen de windstoten snelheden tot 110 kilometer per uur bereiken.

Aan het einde van de middag en in de avond neemt de wind langzaam af.