• Wilfert Verweij voelt zich thuis in zijn atelier waar hij 24/7 zou kunnen werken.

    Eempers

Wilfert Verwey actief in Kunst in Soesterberg

SOESTERBERG Eén van de kunstenaars die op zondag 10 juni van 12:00 tot 17:00 uur in het Officierscasino aan de Kampweg samen met artiesten een bijdrage leveren aan Kunst in Soesterberg is Wilfert Verwey. Hij is een echte Soesterberger, na twaalf jaar weer terug uit Amerika, waar hij levensgrote sculpturen maakte voor bij zwembaden.

Jan van Steendelaar

Verwey maakt zeer opvallende objecten, kunstwerken van beton en kunsthars voor aan de wand en tafels. Het heelal en al zijn energieën zijn z'n inspiratiebron. Hij vertelt enthousiast over zijn werk. Hij loopt rond, pakt er van alles bij, vertelt hoe hij het maakt. Hij loopt langs een bijna vier meter lange houten tafel met open snijwerk. Die wil hij op zijn manier gaan bewerken en kleuren. Dat betekent bewerken met epoxy (kunsthars) en kleuren. Naast zijn vrije werk, werkt de kunstenaar ook in opdracht. Voor duurzame bedrijven maakt hij dezelfde soort werken, maar hij kan ook betonnen tafels met logo maken.

GALAXY Wilfert Verwey is een ondernemer en kunstenaar pur sang. Hij kan zeven dagen lang 24 uur per dag werken. In de laatste acht maanden heeft hij 36 tafels gemaakt en 44 wandkunstwerken. Hoewel hij altijd al geïnteresseerd is door de omvang van het heelal, komt dat pas recent terug in zijn werk. Door het werken met kunsthars zag hij opeens door het lichtinval en kleurgebruik de Galaxy ontstaan.
Zijn atelier is gevestigd in het voormalige Karweihuis aan de Rademakerstraat in Soesterberg. Hij kan over een maand de hele ruimte huren. Dan wil hij aan de voorkant een showroom beginnen. Hier kunnen dan ook andere kunstenaars hun werk laten zien.

FLORIDA Ruim twaalf jaar heeft Wilfert in Florida gewoond en daar de meest waanzinnige dingen gedaan. Daar begon hij met het maken van sculpturen: olifanten, dolfijnen, schildpadden voor bij zwembaden. Allemaal levensgroot. In Amerika kon dat allemaal: alles is immers groot. Dat grootse ziet men nu hier ook terug in zijn werk.

Voor Kunst in Soesterberg wil hij nog drie werken maken. Daar heeft hij nog drie weken de tijd voor. Het gaat hem lukken. Voldaan kijkt hij naar zijn werk en zucht: ,,Weet je wat het is, je kan gewoon lekker alles maken."

FILMPJE Een filmpje van Wilfert is te zien op facebook van CultuurPuntSoest. Meer informatie over de artiesten en kunstenaars is te vinden op de facebookpagina van CultuurPuntSoest. Het complete programma, met foto's en informatie over de kunstenaars en optredende artiesten staat op: www.ideacultuur.nl/cultuurpunt

GEVARIEERD Aan Kunst in Soesterberg doen meer dan twintig kunstenaars en artiesten mee met gevarieerde kunst: keramiek, fotografie, schilderijen, bronzen en stenen beelden, betonnen objecten en textiele vormgeving. Zangeressen en het symfonieorkest Odeon werken mee. Voor kinderen (4-12 jaar) is er een groot aanbod aan activiteiten. Het evenement wordt georganiseerd door het Open atelier Soesterberg en cultuurconsulent Anita Vreugdenhil.