• Vrijwilligers op Paleis Soestdijk: Joan Heidinga, Jan Wever en Louise Hermsen.

    Ronald Kersten

Wervingsactie vrijwilligers Paleis Soestdijk groot succes

SOEST Vlak voor de zomer deed Paleis Soestdijk in deze krant een oproep voor vrijwilligers om er mede voor te kunnen zorgen dat het paleis vaker open is en er meer activiteiten georganiseerd kunnen worden. Vrijwilligerscoördinator Joan Heidinga werd vervolgens overspoeld met maar liefst 180 aanmeldingen van geïnteresseerden, waarvan er nu 120 daadwerkelijk aan de slag zijn als vrijwilliger.

Astrid van den Hoek

Paleis Soestdijk leeft nog steeds zeer bij de Soesters, blijkt uit de respons op de oproep. ,,Het grootste deel van de nieuwe vrijwilligers komt uit Soest (ruim zestig procent). Andere geïnteresseerden komen uit Baarn (zo'n dertig procent) en omliggende gemeenten", vertelt vrijwilligerscoördinator Joan Heidinga.

Een van die betrokken Soesters is Jan Wever (70). ,,Ik woon al vijftig jaar in Soest. Paleis Soestdijk is historisch heel belangrijk geweest, dus het is een eer om daar te werken. Het is een interessant project en mooi om eraan bij te kunnen dragen dat het een succes wordt."

FIETSDIENST Wever heeft als vrijwilliger onder andere regelmatig 'fietsdienst'. ,,Dan fiets je door het hele park om mensen te helpen en extra uitleg te geven. De rust, schoonheid en stilte van het park ervaren zoals de koninklijke familie heeft gedaan. Dat is heel bijzonder!"

Hij krijgt ook regelmatig de vraag van bezoekers of hij ze in de prachtige omgeving op de foto wil zetten. ,,Ik heb zelfs al twee keer een jong stel op de foto gezet bij het witte bruggetje vanwege een huwelijksaanzoek!"

BETROKKEN Afgelopen week waren er nog twee informatiebijeenkomsten voor de nieuwe vrijwilligers. Louise Hermsen (61) uit Soest was daar ook bij. ,,Goed om een update te krijgen over de stand van zaken met de plannen voor het paleis. Als vrijwilliger wordt je er echt bij betrokken."

De afgelopen maanden is Hermsen al volop aan de slag geweest als gastvrouw in het paleis. Ze ontvangt bezoekers, geeft uitleg over de multimediatour en loopt ook boven door de historische ruimtes om extra uitleg te geven. ,,De eerste keer rondlopen in het paleis voelde heel apart, omdat je het gebouw alleen van de buitenkant kent. Maar het went ook weer snel!"

INNOVATIE EN EDUCATIE Hermsen hoorde op een avond bij boekhandel Van de Ven, waar de directeur van het paleis Floris de Gelder een van de sprekers was, over de plannen. Na afloop meldde ze zich spontaan aan als vrijwilliger. ,,De plannen met het paleis geven een garantie dat het monument en de tuin behouden blijven en open worden gesteld voor publiek. Dat vind ik erg belangrijk. Ook innovatie en educatie zijn hierin belangrijk. Ik ben benieuwd hoe dat vorm gaat krijgen en vind het interessant om daar bij te zijn."

UITVINDERS De multimediatours zijn al een voorbeeld van innovatie en educatie, net als de tentoonstelling 'VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem' die deze week van start gaat. Heidinga: ,,De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en ook de Nederlandse Orde van Uitvinders, die sinds juli op ons terrein gevestigd is, heeft een bijdrage geleverd. De tentoonstelling besteedt aandacht aan Nederlandse oplossingen voor mondiale vraagstukken. Onder andere met betrekking tot watermanagement en voeding met voorbeelden van Nederlandse wereldverbeteraars zoals Boyan Slat en Henk Ovink."

Ook bij de tentoonstelling zullen vrijwilligers ingezet worden, vertelt ze. ,,Op dit moment hebben we genoeg mensen, maar het kan best zijn dat we op termijn weer gaan werven, omdat er steeds ontwikkelingen zijn."