• Bas Czerwinski

VVD blijft de grootste; 'Forum' tweede in Soest

SOEST De VVD is in de gemeente Soest de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. De partij haalde 18,6 procent van de stemmen.

Forum voor Democratie is de tweede partij van de gemeente (14,2 procent) en GroenLinks werd derde met 11,2 procent van de stemmen. De opkomst was met 62,7 procent 8,0 procent hoger dan bij de verkiezingen in 2015. Bekijk hier de uitslag van de gemeente Soest.

PROVINCIE De Provinciale Statenverkiezingen worden eens per vier jaar gehouden. De leden van de Provinciale Staten worden rechtstreeks door de stemgerechtigde inwoners van de provincie gekozen. De gekozen leden mogen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer kiezen.

In de provincie Utrecht behalen GroenLinks en VVD beide 8 zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is met 6 zetels de derde partij geworden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen. Na het tellen van de stemmen van alle 26 gemeenten, is GroenLinks de grootste partij. Er stemden 96.109 mensen op deze partij en 92.277 stemmen gingen naar de VVD.

VERSCHUIVINGEN Alle zittende partijen blijven zitting houden in Provinciale Staten van Utrecht. Het politieke landschap wijzigt echter wel met de komst van FvD (6 zetels) en DENK (1 zetel). Voor het overige zijn de zetels als volgt verdeeld: D66 en CDA 5 zetels, PvdA en ChristenUnie 4 zetels, PVV, SP en Partij voor de Dieren behalen 2 zetels, SGP en 50PLUS 1 zetel. U26 GEMEENTEN komt niet in de Staten. Alle voorlopige uitslagen zijn per gemeente en voor de hele provincie te vinden op www.kiesjouwutrecht.nl.

Van de 1.002.885 kiesgerechtigde inwoners van Utrecht gaf 60,4 procent gehoor aan de oproep om te gaan stemmen. Dit aantal is 7,8 procent hoger dan in 2015.

Woensdag kon ook gestemd worden voor het waterschap. Die uitslag is hier te vinden.