• Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Vragen over veiligheid bij dodenherdenking Soesterberg

SOESTERBERG Bij bijeenkomsten met aanwezigen op de openbare weg moet men voldoen aan veiligheidsvoorschriften en vergunningen. Waar kan het hier mis zijn gegaan tijdens de dodenherdenking in Soesterberg; waarom was er maar één verkeersregelaar. Waarom was de weg niet afgesloten en waarom was de politie ditmaal niet zichtbaar aanwezig op straat? Op deze vragen willen de gemeenteraadsfracties van Burgerbelangen en POS antwoord van burgemeester en wethouders.

Ze vinden dat de herdenking ,een gedenkwaardige en veilige bijeenkomst' hoort te zijn. Bij de waarborg van de veiligheid van de aanwezigen hebben ze hun bedenkingen. Tijdens de herdenking kon het gemotoriseerd verkeer gewoon langs het monument rijden. De aanwezigen die op de Kampweg en op de Moerbessenberg stonden moesten hier rekening mee houden. Normaal gesproken zijn er voldoende verkeersregelaars om de veiligheid van de aanwezigen te waarborgen en de stille tocht te begeleiden. De ene die er nu was begeleidde de stoet zowel vanuit de Vredekerk naar het herdenkingsmonument als ook de beveiliging op straat voor het moment. Gedurende de begeleiding van de stille tocht was er niemand in de omgeving van het monument. 

Vlak voor de twee minuten stilte was er een auto die er nog even snel langs wilde. De verkeersregelaar had het net op tijd in de gaten. De aanwezigen schrokken wel even, aldus de vragenstellers.