• Leerlingen namen hun ouders mee naar school voor een workshop over Alcohol en Drugs en de gevaren ervan.

    Martin Huizenga
  • Martin Huizenga
  • Martin Huizenga

Voorlichting voor ouders: 'Alcohol en drugs'

SOEST In samenwerking met de jongerenwerkers van Balans organiseerden de 105 Mavo 3 leerlingen van het Griftland College een voorlichtingsavond voor hun ouders over 'Alcohol en Drugs'. Casper Fonken van Mavo 3 deed de publiciteit en nodigde de Soester Courant uit. Leny Postl had de regie in handen.

Martin Huizenga

De microfoon komt goed uit. Leny prijst de grote opkomst van de ouders. In de aula heerst een uitgelaten stemming. De spanning voor de première. De leerlingen zoeken elkaar op. Leny maant ze tussen hun ouders te gaan zitten. Het wordt bijna stil. Op T-shirts staat gedrukt: Drugs and Alcohol cost you more than just money. Een afvaardiging van iedere klas heet het bezoek welkom. De leerlingen reageren alsof het om een populariteitsprijs gaat. Mavo 3 kent vier klassen, A tot en met D. Per klas maken de leerlingen met hun ouders een rondje langs vier verschillende workshops van ieder 20 minuten. Leny wisselt tegelijk via de intercom.

FEITEN Als je het juiste glas bij de juiste drank gebruikt, zit daar bijna dezelfde hoeveelheid alcohol in. Dat wordt per glas in anderhalf uur afgebroken. Dus gewoon het aantal glazen keer anderhalf uur geeft als uitkomst hoe lang 'je dronken bent'. Alcohol staat niet in de Opiumwet, dus is het legaal. 'Je drinkt het voor de gezelligheid, om te ontspannen en je lekker te voelen', maar bij meer dan drie glazen breekt de gevarenzone van misbruik aan door te willen vergeten en het wegdrukken van ellende. Om iedere keer het gewenste effect te krijgen, is meer nodig. Er is verschil tussen man en vrouw. Acceptabel gebruik voor een man is twee glazen per week, voor vrouwen één. De werking van alcohol is wat sterker bij vrouwen met 50% lichaamsvocht, bij mannen 60%.

ONTDEKKINGEN De leeftijd (14-16 jaar) van deze leerlingen maakt nieuwsgierig naar ontdekkingen. Dat wordt versterkt door de groepsdwang. 'Aan de drugs' begint met een dik gerold sigaretje en een pilletje bij een dansfeest. De verschijnselen zijn heftig, van amfetamine en speed in poeder of pil wordt je druk en dat ontaardt in agressie. De meest verslavende zijn Crack en GHB. De laatste is goedkoop en makkelijk zelf te maken. Cannabis, wiet of hasj is nu drie keer zo sterk en valt onderhand buiten de gedoognaam 'soft'. Van een druppeltje LSD kan je gaan hallucineren en trippen om op den duur van hersenschade maar te zwijgen.

ERVARING Een jonge vrouw vertelt openhartig over de omstandigheden in haar jeugd: ,,De middelen werden thuis aangeboden." Het gaat van kwaad tot erger tot ze zich op straat terugvindt. De zogenaamde vrienden zorgen slechts met veel geweld voor zichzelf. De ommekeer komt doordat zij zwanger raakt. Nu zit ze het liefst in haar huisje met kind. Beschermend. ,,Maar als mijn kind groter wordt? Iedere verslaafde zal zichzelf in alle eenzaamheid moeten oprichten."

Een overzicht op zelf gemaakte posters. Een heldere hersenfoto zonder gebruik naast het zwarte gat van een verslaafde. Een mix van film en toneel. Het gemak om na een rondje appen, met smoezen thuis, een coma drankfestijn te houden. Iedereen een tientje lappen. De groepsdwang bij drankspelletjes. Onder aanmoedigingen alles achterover in het keelgat gieten. Het aanzwellende geluid van de ambulance.

THUIS De jongerenwerker sluit af: ,,We hopen dat u als ouder open wilt staan voor de dialoog met uw kind. Geef het vertrouwde gevoel van veiligheid thuis." Bij de uitgang krijgt het bezoek een gadget, een glimmend cilindertje lachgas. Hoe gaat het gas eruit? Is het om eindelijk te lachen?