• Peter Beijer

Voor 55-plussers: 'Samen aan Tafel'

SOEST Een contactmogelijkheid voor 55-plussers om de hoek in de wijk Soestdijk. Dat wilde Els de Schepper realiseren. De geboren Rotterdamse is van het type 'geen woorden maar daden' en ging aan de slag. Samen met haar vriendin Esther Beek en met de medewerking van de Emmakerk komt het ontmoetingscentrum er. Vrijdag 19 januari worden de deuren geopend.

Peter Beijer

Els de Schepper benadrukt dat het ontmoetingscentrum in de Emmakerk op de Regentesselaan voor iedereen toegankelijk is.,,Het is een samenwerking tussen de buurt en de Emmakerk. Iedereen, ongeacht welke gezindte, is welkom. Wat ik wil realiseren is dat 55-plussers elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Niets moet, alles mag. Kan niet bestaat niet!" Els woont vier jaar in Soest, daarvoor in de in de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst waar zij ervaring opdeed met het opzetten van een ontmoetingscentrum voor 55-plussers.

LEVENDIGHEID ,,In een nieuwbouwwijk is elkaar leren kennen heel belangrijk voor de levendigheid van de wijk. Zoiets moet niet opgelegd worden door welzijnsinstanties. Met respect voor alle goede bedoelingen, maar zoiets moet van binnenuit komen. Het is niet alleen halen maar ook brengen. Investeer in je netwerk! Want hoe ouder je wordt, hoe meer je netwerk aan slijtage onderhevig is. In Vathorst loopt dat prima. Er zijn kaartclubjes ontstaan en er is een fietsgroep die jaarlijks met de fietsvierdaagse meedoet. Dat kan in Soest ook, dacht ik." Daarom gingen Els de Schepper en Esther Beek om zich heen kijken wat een goede locatie zou zijn voor een ontmoetingscentrum voor 55-plussers in Soest. Een telefoontje naar de Emmakerk zorgde voor een passende oplossing.

EXTRA FUNCTIE ,,Geweldig dat de Emmakerk de deuren open wil zetten voor de wijk. De mensen van de kerk ondersteunen ons aan alle kanten. Op deze manier krijgt het kerkgebouw een extra functie, namelijk dat van wijk- en ontmoetingscentrum. Dit initiatief sluit mooi aan bij de Burendag die in september werd gehouden. Vanaf 19 januari gaat elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur het gebouw open voor de Koffie & Thee-tafel. Wethouder Peter van der Torre komt ook. Het wijkbudget doet mee. Dat is fijn, want daar hebben we al nieuwe pannen van gekocht."

SAMEN AAN TAFEL Het keukengerei wordt gebruikt voor het initiatief Samen aan Tafel. Elke derde vrijdag van de maand staat de maaltijd klaar. ,,Wij hebben de kosten voor de maaltijd laag gehouden. Voor zes euro per persoon kunnen de wijkbewoners met elkaar de maaltijd nuttigen en elkaar ontmoeten in een ongedwongen en gezellige sfeer. Uiteraard moet men zich vooraf opgeven zodat wij weten hoeveel mensen er komen. De eerste Samen aan Tafel is eveneens op 19 januari. Het is een activiteit in Soestdijk en de wijk 't Hart. Maar uiteraard is iedereen uit Soest welkom."

GEZELLIG Elkaar ontmoeten, samen eten. Het wordt gezellig in de Emmakerk in Soestdijk. Maar als het aan Els de Schepper ligt gaan de mensen ook naar buiten. ,,De leuke dingen zijn eenvoudige dingen. Wanneer iemand wil wandelen in de Soesterduinen of een rondleiding wil in het paleis, maar hij of zij heeft geen gezelschap, dan kunnen wij dat via mailcontact regelen. Zo kunnen er spontaan ideeën ontstaan voor uitjes in de omgeving. Er zijn met elkaar zoveel leuke dingen in Soest te beleven."

Voor Samen aan Tafel kunnen mensen zich vanaf 13 januari opgeven, of info krijgen bij Els de Schepper, tel. (035) 8795842.