• De slotopname van de lipdub: vanaf de rode bank zwaaien de kinderen naar de camera.

    Martin Huizenga

Volop workshops tijdens ZomerKunstWeek

SOEST De ZomerKunstWeek draait voor het derde jaar in KunstenCentrum Idea. Tot en met vrijdag 20 juli. Een onderdompeling in allerlei van elkaar verschillende workshops. Vol energie ga je de zomer in. Stel je eigen creatieve week samen, voor iedere vakantieganger of thuisblijver.

Martin Huizenga

Idea werkt samen met BINK kinderopvang. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Per dag zijn er twee workshops gepland, in de ochtend van 10:00 uur tot 12:30 voor 20 euro en overdag van 10:00 uur tot 15:30 uur voor 37,50 euro. Opgeven bij Idea. Slechts wat boterhammetjes voor de lunch bij het dagprogramma meenemen, voor drinken wordt gezorgd. Professionele leiding. Het gaat door bij voldoende belangstelling en bij verschillende weertypen horen andere locaties.

KUNSTMIX Het eerstvolgende ZomerKunstWeek programma is vrijdag 20 juli in Idea. In het ochtendprogramma circus & acrobatiek en in het dagprogramma kunstmix: schilderen, fotograferen en boetseren. Het laatste kwartier kunnen vrienden, vriendinnen, familie en het thuisfront de resultaten van een workshop meebeleven.

VIDEOCLIP De krant ging alvast maandag 16 juli een kijkje nemen bij de eerste workshop, genaamd Libdub. In vier takes wordt een aanstekelijke videoclip opgenomen. In de ruimtes van Idea, de foyer, het theater, de bieb en buiten. De clip wordt daarna gemonteerd en na afloop doorgemaild naar thuis. Karla Engbert leidt de workshop. De zeven hoofdrolspeelsters krijgen uitleg, gaan oefenen en leven zich in hun rol in. De draad wordt in de middag opgepakt bij de afronding, de montage en voorstelling.

Opvallend zijn twee lampenkappen die boven de lange stamtafel in de foyer hangen. Er staat rondom tekst op die uitleg geeft aan de naam Idea: 'Eidos, idea, gestalte. Het algemene idee zelf (Plato). De essentie van de dingen die we waarnemen.' Op de andere lampenkap wordt 'idee' geduid: 'Het veronderstelde eeuwige en volmaakte. De in de geest levende voorstelling. Gedachte over iets. Een gevoel, een mening.'

OPNAME Het is middag, terug bij de opname van de finale van de clip. De tekst van het liedje wordt uitgebeeld, gedanst en gedubd. Dus niet gezongen maar geplaybackt. Onder de gemonteerde clip wordt het liedje gezet. Benieuwd naar het resultaat. De finale hoeft maar één keer over. Het eindshot is op de rode bank van de foyer waar uiteindelijk de zeven meisjes de camera toezwaaien. Stukje van het liedje: Het is raar maar waar! Dat de wind hard waaien kan, water bevriezen kan. Ik word er zo nieuwsgierig van.

DANSEN EN ZWEVEN Karla monteert terwijl de meisjes met een woordspelletje de montagetijd doden. In de clip komen alle meisjes aan bod. Ze dansen en zweven door het beeld. Wat raar maar waar is, wordt in de clip opgezocht in flitsende beelden uit boeken van de bieb. 'Pak maar eens een paperclip. Die kan echt drijven als een schip. En een lamp die brandt op een citroen. Geloof je dat niet? Moet je een proefje doen. Het is raar maar waar.' Karla met een zucht: ,,This is it!"