• V.l.n.r. Alwin Musolf, Jacob Herman, Michiel Groen, Sergio Kok, Julian van Duinkerken en Marc Westerveld stonden vijf uur model.

    Peter Beijer

Voetballers SO Soest vereeuwigd in verf

SOEST Zes voetballers van het tweede zaterdagelftal van SO Soest zitten aan de bar van de voetbalvereniging. Nou doen de voetballers dat wel vaker, maar deze keer moeten de sportievelingen vijf uur lang dezelfde pose aannemen. Dat is voor de mannen pittiger dan een potje tegen Altius 6 of Eemdijk 5. Het resultaat mag er zijn. De voetballers zijn voor het programma 'Project Rembrandt' vereeuwigd in acht schilderijen met Rembrandt-allure.

Peter Beijer

In 1642 waren kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh de voorgangers van de zes voetballers. Cocq en Van Ruytenburgh poseerden voor Rembrandts Nachtwacht. In het kader van het Rembrandtjaar 2019 schilderen 376 jaar later acht Rembrandts-in-spe een 'tableau vivant' in de stijl van de oude meester.

TAFEREEL Het tv-programma 'Project Rembrandt' wordt in het voorjaar van 2019 op NPO 1 uitgezonden. De vierde aflevering wordt geschoten bij SO Soest. Acht van de oorspronkelijk vijftig getalenteerde amateurkunstschilders schilderen in het clubhuis van de voetbalvereniging een tafereel aan de bar.

FRAAI GEZICHT Het is een fraai gezicht. Sergio Kok houdt een beker in de lucht, Alwin Musolf kijkt met nauwelijks gespeelde interesse naar een verleidelijke barjuffrouw, Michiel Groen en Mark Westerveld hebben hun meest serieuze blik opgezet en Julian van Duinkerken zit met zijn rug naar het tafereel. De Soesters zijn van een generatie die elk willekeurig moment in een foto kan vangen.

DEZELFDE POSE Maar voor een geschilderd beeld moeten de voetballers van 12 uur 's middags tot 17:00 uur dezelfde pose aannemen. Presentatrice Annechien Steenhuizen en jurylid Roué Verveer kijken toe.

DE TIJD KRUIPT Vooral Sergio Kok heeft het zwaar. Normaal strooit de creatieve middenvelder met briljante passes, maar deze middag mag hij vijf uur lang een gewonnen beker omhoog houden. ,,Het eerste kwartier viel best mee", vertelt Kok, wrijvend over zijn vermoeide armspieren. ,,Maar daarna werd het toch wel lastig. Ik wil nu heel graag douchen." Alwin Musolf heeft het gemakkelijker. Hij moet de verleider spelen. Zijn taak is om de barjuffrouw te imponeren. Musolf lacht na afloop: ,,Vijf uur om een vrouw te versieren. In het dagelijks leven gaat dat toch sneller! De tijd kruipt op zo'n dag. De ervaring is leuk."

GEEN FOTO Foto's maken van de kunstschilders is verboden. Een medewerkster vertelt: ,,Project Rembrandt is een afvalrace. Als er nu foto's in omloop komen van de deelnemers in aflevering 4 zou dat veel verraden. Dat is niet de bedoeling. Ook foto's van schilderijen en van de pose aan de bar mogen niet verspreid worden. Wij willen exclusiviteit voor het programma."

JURY In de bestuurskamer verzamelen enkele leden van de club zich. Zij mogen dienst doen als 'Stem van het Volk' en de werkstukken beoordelen. Voorzitter Ries de Jong van SO Soest is één van de juryleden. Hij kijkt met bewondering naar de schilderijen waarin de voetballers van zijn vereniging levensecht zijn afgebeeld. Het beste schilderij krijgt acht punten en zo wordt er afgeteld naar één. De voetballers jureren mee.

RENAISSANCETIJD Marc Westerveld is op één van de schilderijen afgebeeld als een koopman uit renaissancetijd. Met zijn kaaklijn en het baardje doet Westerveld niet onder voor kapitein Frans Banninck Cocq. Enthousiast noteert Westerveld een 8.