• Jaap van den Broek

Vlindertuin geopend tijdens Zomerschoon

SOEST De gemeente is weer wat fraaier geworden tijdens Zomerschoon. Honderden mensen knapten zaterdag hun woonomgeving op. Zomerschoon betekende bovendien de opening van de vlindertuin.

Nadat circa zeventig burgers gezamenlijk hadden ontbeten in het gemeentehuis, werden de handen uit de mouwen gestoken. Met grijpers, zakken, manden, bezems, harken en gereedschappen. Zomerschoon was dit jaar tevens het officiële startsein voor een vlinder-, bijen- en kruidentuin. Tussen de Honingbij en de Turfstreek is die aangelegd door buurtbewoners die de tuin ook zelf ontwierpen. Er kan ook gespeeld worden door kinderen.

De gemeente heeft de grond beschikbaar gesteld voor dit burger-initiatief. Ze wilde het terrein vorig jaar opknappen. De mensen uit de buurt dachten mee en kwamen op het idee om er een speciale tuin van te maken, waarbij de bewoners zelf een rol gaan spelen.

Inmiddels staan er nieuwe speeltoestellen, er is nieuwe beplanting geplant, een tegelpad aangelegd én een vlinder-, bijen- en kruidentuin gecreëerd. Voor de tuin is een beheerovereenkomst opgesteld, die zaterdag door vertegenwoordigers van de gemeente en de buurtbewoners werd ondertekend. Daarin staat onder andere vastgelegd dat de bewoners verantwoordelijk zijn voor het beheer van de tuin.

Wethouder Jannelies van Berkel opende zaterdag de tuin, samen met een aantal buurtbewoners. Ze is content met het initiatief van de bewoners in Overhees. ,,Dit soort initiatieven omarmen we als gemeente graag. Wanneer wij in een andere buurt of wijk werkzaamheden op de planning hebben staan, nodig ik de mensen daar van harte uit om ook initiatieven als deze te nemen.''