• Werken aan en bijtanken van de C 1 verkenner uit 1919, destijds in gebruik bij de MilitaireLuchtvaart Afdeling op Soesterberg.

    Eempers

Vliegende historie op Soesterberg

SOESTERBERG Hoewel het nog enkele maanden duurt, zijn de voorbereidingen al in volle gang voor het Soesterberg Flight Event. Het wordt gehouden in het weekend van 25 en 26 augustus. Op Soesterberg wordt nu alleen nog gevlogen met zweefvliegtuigen en alleen het geronk van de vliegtuigen die ze omhoog brengen is er te horen, maar tijdens het Flight Event gaat de vliegbasis even terug in de tijd.

Jan van Steendelaar

In dat weekend herleven dan de tijden uit de beginjaren van de luchtvaart, vanaf 1913 tot aan de Tweede Wereldoorlog. Gedurende dit grote publieksevenement ontdekken bezoekers de ontwikkeling van de luchtvaart. Bij elkaar zullen zo'n 20 tot 25 vliegtuigen vliegend te zien zijn, die vanaf het gras bij de zweefvliegclub naast het Nationaal Militair Museum starten en landen. Daarnaast is er een static show waarbij de belangstellenden meer (voormalig) vliegend materieel uit het depot van het museum kunnen bekijken.

Het Soesterberg Flight Event is de antieke versie van de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht die in de periode dat Soesterberg nog operationeel was met enige regelmaat werden gehouden. Vaak waren leden van de Koninklijke familie daarbij aanwezig. Tijdens de Open Dagen werden talloze vliegtuigtypes voorgevlogen, vaak ook nieuwe types die nog niet eerder in Nederland waren geweest.

De Open Dagen behoren tot de meest spectaculaire evenementen van Nederland, vol actie, demonstraties en topmaterieel. Ze trokken altijd tienduizenden bezoekers, soms wel 200.000, naar Soesterberg. De laatste Open Dagen werden er in 1984 gehouden. Sindsdien worden ze afwisselend gehouden op de vliegbases Volkel, Leeuwarden en Gilze-Rijen.

Het Flight Event is vooral mogelijk doordat oude toestellen bewaard zijn gebleven dankzij de gemotiveerde liefhebbers die met een niet aflatende passie ervoor zorgen dat de ze in conditie en vliegwaardig blijven. Met name de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucght (KLuHV) beschikt over een indrukwekkende vloot historische vliegtuigen, in hoofdzaak vliegtuigen die in het verleden bij de Luchtmacht en Marine hebben gevlogen. Een aantal hiervan is vliegend te zien tijdens de Soesterberg Flight Event.