• Vijf jaar geleden was de laatste jeugdviswedstrijd. Toen kwamen er wel veertig tot tachtig aspirant-vissertjes meedoen.

    'De Snoekbaars'

Viswedstrijd ontgaat jeugd

SOEST Het werd eerder aangekondigd in de Soester Courant. Een 'viswedstrijd voor de jeugd van zes tot en met veertien jaar, georganiseerd door Hengelsportvereniging Baarn-Soest 'De Snoekbaars' bij het Hazepad' op zaterdag 9 juni. Half tien inschrijven, tot 12.00 uur vissen, en daarna de prijsuitreiking.

Martin Huizenga

Iedereen in die leeftijdsgroep mocht komen en ondanks de 185 jeugdleden van de club, als potentiële basis om aanwezig te zijn en een delegatie van de 1600 volwassen leden om te assisteren, was 'de opkomst slechts twee enthousiastelingen'. Tentje om in te schrijven stond opgezet, de koffie warm en de frisdrank koud. Om half elf fietste uw razende reporter rond de vijvers achter de kinderboerderij. Tijd genoeg om de winnaar en een grote vis 'tussen de duimen' te kunnen kieken en iets over de vereniging te vertellen.

Helaas, een rimpelloze vijver en geen gekrakeel in de verte met visserslatijn als: 'Ik had net de grootste aan de haak. Hij wurmde zich los'! Op de brug twee buurtbewoners in gesprek: ,,Vanochtend zag ik de tent en rook ik de koffie. Er is deze dag een groot jeugdvoetbaltoernooi bij Hees, onze jongeren zijn daar!" Wedstrijdsecretaris Van Drie gebeld: ,,Vijf jaar geleden was de laatste jeugdviswedstrijd. In die tijd kwamen per keer wel veertig tot tachtig aspirant-vissertjes meedoen. De les is nu dat we de aankondiging via sociale media hadden moeten doen. Deze jeugd leest geen kranten meer, maar kijkt op hun mobiel!"

Toch sneu, wat vertellen over de club? De Snoekbaars heeft op verschillende plaatsen visrechten in beide gemeenten en voor de Eem. In een haven van de Eem zijn er huurplaatsen voor vissersbootjes. Met een VISpas ben je lid en mag je hengelen. Wel de pas op zak hebben bij het vissen! Volgens de regels de vis voorzichtig met een natte doek omvattend van de haak halen, fotootje maken voor de sterke verhalen, meten en dan weer in het water laten glijden, niet gooien.

VISSTAND De vereniging spant zich in om de visstand op peil te houden. Onderzoek leerde dat er weinig karpers in de Eem rondzwemmen. In maart is er onder andere bij de fietsbrug in totaal 150 kilo uitgezet. Eén voor één gefotografeerd. Bij vangst wordt er weer een foto gemaakt, de karper in twee vlakke natte handen houden met de kop links om te kunnen herkennen, en met de vanglocatie opsturen. Door te vergelijken worden gegevens van de karper over groei, verplaatsing en levensomgeving bekend. In één moeite door zijn tienduizend glasaaltjes uitgezet.

De leden zijn met de zomercompetitie bezig en doen mee in de eerste en tweede divisie van de afdeling Mid-West Nederland. Wedstrijd zes is op 16 juni. Aan kop in het algemeen klassement gaat: eerste divisie, G. v. Drie met 139 vissen waarvan de grootste 53 cm en de totale lengte van de vissen is 33,07 meter. In de tweede divisie gaat E. Bos aan kop met 121 vissen, de grootste is 51 cm, de totale lengte 30,06 meter. 'Dames en Heren visliefhebbers, zijn alle de vissen al teruggezet? Daarna pas inpakken en wegwezen!'