• Een vis ligt zieltogend aan de drooggevallen vijver in Overhees

    Peter Beijer
  • Peter Beijer

Vissen leggen loodje in vijver

SOEST Ondanks de flinke hoeveelheid water die de brandweer met een tankautospuit verzorgde en de verkoelende regenbuien van zondag was er geen redden aan voor een aantal vissen in de vijver op de hoek Obrachtstraat/Koningsweg. De vijver is op een klein stroompje na drooggevallen, dode vissen liggen half in de modder aan de waterkant. Grote zwermen vliegen zien in de dode vissen een waar feestmaal.

Op de plekken waar de minste schaduw valt, heeft een groengelige drab het water gekleurd. Het restje water is het enige dat nog aan een vijver herinnert. De aanblik van dode vissen en groen drab, in combinatie met de geur van verrotting en drogend slik maken van de vijver een passend decorstuk in een horrorfilm.

WATERPEIL Zaterdag werd via tussenkomst van het Waterschap de brandweer ingeschakeld om het zuurstofgehalte in het water te verhogen door water toe te voegen. Het waterpeil steeg echter niet, ondanks inzet van anderhalf uur van vier waterkanonnen. Kennelijk stroomde het water naar andere vijvers.

MENSELIJKE FOUT Navraag bij de gemeente laat weten dat de 'drooglegging' van de vijver het gevolg is van een menselijke fout. Woordvoerder Mark Kokos van de gemeente Soest: ,,Bij een gezamenlijke actie met het waterschap om te voorkomen dat vuil water in de vijvers terecht zou komen, is abusievelijk één schuif niet gesloten. Hierdoor kon het water uit de vijver bij de Obrechtstraat weglopen. Het duurt enige tijd voordat het water weer enigszins op niveau is. De dode vissen worden door het serviceteam opgeruimd."