• Jaap van den Broek

Vijftien ondernemers vormen één grote familie

SOEST Soest mag als lintdorp uitgestrekt zijn, met Soesterberg als extra 'uitloper', het is er maar een kleine stap van hout naar kleur en van architectuur naar (portret)fotografie. Een adresje voor reclame is bij de doeken babydragers om de hoek. Het is de formule van de Ambachtshal die zaterdag officieel opende in het voormalige pand van Drukkerij Atlas, op de hoek van de Koningsweg en het Weteringpad. Onder één dak vormen vijftien (kleine) ondernemers er één (grote) familie.

Het idee voor deze unieke samenwerking is ontsproten uit het brein van Reijer en Claudia Looysen van Houten Vloeren Paleis Soest. Op de vorige locatie, aan het Koningspark, boden ze kleine ondernermers periodiek een podium. ,,Om de beurt organiseerden we een keer per maand een activiteit. Je zag dat het publiek trok en dat we elkaar versterkten'', herinnert Reijer Looysen zich.

GROTER Houten Vloeren Paleis was zelf op zoek naar een groter pand, omdat de activiteiten met olie en lakken moesten worden uitbesteed vanwege ruimtegebrek. Claudia Looysen nam het initiatief te gaan praten met de familie Meijer, eigenaar van de leegstaande drukkerij. Daarna ging het vrij snel.

ENTHOUSIAST ,,We hebben andere partijen gevraagd om mee te doen en zich er ook te vestigen en die waren meteen enthousiast'', zegt Reijer. ,,Via onder andere Facebook hebben we er in breder verband bekendheid aan gegeven en de animo was direct groot.''

Wat niet betekende dat iedereen zomaar kon instappen. Looysen: ,,De bedoeling was wel om een familie bij elkaar te hebben. Ikke, ikke, ikke werkt hier niet, je moet een toegevoegde waarde voor elkaar hebben. Als ondernemer en als mens.'' Op de openingsdag, afgelopen zaterdag, kreeg Looysen meteen de beevstiging. ,,Iemand zei: al die ondernemers bij elkaar voelt als één familie. Veel bezoekers zeiden dat ze het een bijzondere vorm vinden om zoveel ondernemende mensen bij elkaar te zien.''

UITSTRALING Het oude Atlas-gebouw heeft zijn industriële uitstraling behouden. Met Houten Vloeren Paleis (sinds maart gerund door de tweede generatie Looysen: Mike en Jim) als middelpunt in de oude drukkerij heeft elke ondernemer zijn eigen handtekening gezet bij de inrichting van zijn of haar bedrijfsgedeelte. Zo behoudt iedereen zijn eigen stijl. Of het nu de Kaarsenmakerij of het Textielatelier van De Amerpoort is, of Knarrie (Meubels op maat) of Studio OSM, iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan de verbondenheid tussen de 15 verschillende vakgebieden.

FEEDBACK De ondernemers kunnen elkaar à la minute om feedback vragen en geven, samenwerken en vooral elkaar versterken. Reijer Looysen: ,,Daar zijn in korte tijd al veel voorbeelden van te geven. Het leuke is dat de binnehuisarchitect van Het Kleurenrijk geholpen heeft bij de inrichting van de twee ruimten van De Amerpoort. En de twee dames van Pink Nova hebben Erica Heykoop van Zippy Communicatie gevraagd om te helpen bij het maken van reclame en kunnen bij de Salinas terecht voor de foto's.''

Elke maand vergaderen de ondernemers van de Ambachtshal om vanuit de voormalige drukkerij een positief gevoel te blijven ontwikkelen. De Ambachtshal is voor hen een unieke manier om een zakelijk podium te creëren. Naar schatting tweeduizend mensen bezochten zaterdag de opening, waarbij demonstraties, kennismakingen en acties te beleven waren. De beleving, nog zo'n eigenschap van de Ambachtshal.