• Links het complex van SO Soest, erboven dat van De Knickerbockers en AV Pijnenburg, rechts dat van MHC Soest, ernaast dat van SEC.

    Jaap van den Broek
  • Hees krijgt een nieuw clubgebouw en mogelijk blijft er geld over voor kunstgras.

    Ronald Kersten

Vijf miljoen voor buitensport

SOEST De gemeente wil bijna vijf miljoen euro investeren in sportaccommodaties aan en rond de Bosstraat. Wethouder Harrie Dijkhuizen hoopt dat na jarenlang praten de problemen eindelijk getackeld kunnen worden.

Johan van Beek

Een van de knelpunten is dat MHC Soest met drie velden niet uit de voeten kan. De hockeyers hebben er vijf nodig. Voorlopig krijgt MHC er één kunstgrasveld bij. Buurman SEC moet hiervoor een veld inleveren. In ruil daarvoor krijgt SEC op het hoofdveld ook kunstgras, zodat er het hele jaar door kan worden getraind en gespeeld.

Eén veld is volgens Dijkhuizen genoeg voor de voetbalclub met 138 spelende leden. Een uitwijkmogelijkheid is het Wetra-veld (kunst- en natuurgras) van overbuurman SO Soest dat wordt opgeknapt. Extra voetbalvelden aanleggen vind wethouder Dijkhuizen onverantwoord. De KNVB verwacht tot 2035 geen ledengroei meer. ,,Er zal in de voetbalwereld nóg meer samengewerkt moeten worden." En: ,,SO Soest heeft zaterdagochtend een vol programma, maar 's middags liggen er velden vrij. Dan zul je sommige jeugdwedstrijden later moeten plannen.'

HEES Ook de kleedlokalen van SEC worden onder handen genomen. Daarnaast wil de gemeente aan de Verlengde Oude Utrechtseweg de sterk verouderde kantine en kleedlokalen vernieuwen. Uitdaging hier is dat de club zelf met handige (ondernemers)leden de kosten kan drukken door zelfwerkzaamheid. Als er zodoende voldoende geld van het budget overblijft is de gemeente bereid een kunstgrasveld aan te leggen.

Dat is onder hand hard nodig, want het trainingsveld is niet zelden een modderbad en het hoofdveld is na slecht weer nog wel eens onbespeelbaar. Dijkhuizen vindt het bovendien wel zo eerlijk als ook Hees kunstgras krijgt.

VERKEER De wethouder is zich ervan bewust dat SEC niet staat te juichen over het plan, maar stelt ook vast dat deze variant het meeste draagvlak heeft bij de andere clubs, waaronder ook De Knickerbockers en AV Pijnenburg. Na jaren van overleg en voorstellen (zoals een één nieuwe accommodatie voor Hees en SEC) die het niet haalden, is het nu tijd om knopen door te hakken. Bovendien wil Dijkhuizen meteen het verkeersprobleem in de Bosstraat aanpakken.

Veld 5 van SO Soest (rechts van de ingang van de Bosstraat-oost) wordt verlegd. Daardoor ontstaat langs de rijbaan van de Bosstraat ruimte voor honderd nieuwe parkeerplaatsen.

WIEKSLOTERWEG Verder gaat de gemeente de parkeervoorziening bij AV Pijnenburg aan de Wieksloterweg verharden en uitbreiden. Daarvan moet dan ook De Knickerbockers gebruik gaan maken. De ingang van het complex van de honk- en softbalvereniging wordt daarom verplaatst van de Bosstraat naar de Wieksloterweg. Dijkhuizen wil dat de leden van AV Pijnenburg en De Knickerbockers dan voortaan via De Zoom naar hun accommodatie rijden. De drukke Bosstraat wordt dan ontlast. De leden krijgen een jaar om dat uit eigen beweging te doen. Doen ze dat niet, dan zal Dijkhuizen verkeersmaatregelen treffen om ze te dwingen.

Met de clubs is intensief overleg geweest, de omwonenden zijn bij de plannen betrokken. De gemeenteraad praat er op 15 mei over in een zogenoemde opiniërende vergadering. De besluitvorming volgt een week later, op woensdag 22 mei.